2015-03-17

Ska muslimer ha särskilda företrädare?

Zulmay Afzali, SvD 15.3

Alice Bah Kuhnke har nyligen kallat in "representanter för  muslimska organisationer" för att diskutera "integration".  Bland  dessa finns bland andra  Fatima Doubakil, som ofta  ger uttryck för en negativ syn på Sverige. Hon företräder  "Muslimska Mänskliga Rättighetskommitten" som bl a motsätter sig skärpt terrorlagstiftning.

Som flykting i Sverige  bekymrar mig den här typen av särbehandling. Detta är i att permanenta ett "vi och dom-tänkande" och är i längden segregerande och farligt. I Sverige gäller  svenska lagar och regler och religionsfrihet är en rättighet för alla. Men detta är en privat sak som man får hantera på sin fritid.

De flesta av oss muslimer vill bidra i vårt nya hemland efter förmågor och kunskaper, och vill därför inte representeras av mer eller mindre slumpmässigt utvalda muslimer.  Vi vill behandlas som jämlikar och medlemmar av det svenska samhället, på samma villkor som alla andra!

2015-03-16

Ökad flykt från Kosovo till Sverige

Christer Zettergren, chef för Migrationsverkets omvärldsarbete

Människor flyr via smugglare till Schengen-landet Ungern för att ta sig vidare till Österrike, Tyskland och Sverige. Sedan årsskiftet  kommer alltfler också till Sverige, i november 145, i februari 365. 

Många lämnar sina jobb och skolor töms på elever. 
Från Tyskland skickas grupper av flyktingar tillbaka med flygplan, från Ungern går bussar tillbaka via Serbien. Kommer Sverige att bli mer attraktivt för flyktingar?

Politiker i Kosovo varnar för en åderlåtning som kan försvaga en redan bräcklig ekonomi.
De som lämnar landet är studerande och småföretagare som inte ser någon framtid. 
En tredje del av befolkningen lever enligt FN i fattigdom. Samtidigt sprids i medierna en bild av Västeuropa som ett paradis med bostäder och jobb i överflöd.

Kraftfulla insatser, eller tafatt skrivelse?

Alliansen, med Beatrice Ask som justitieminister, borde under 8 år ha gjort det möjligt att tjäna stora pengar på sälja svenska pass på svarta marknaden. Dagspriset för slutanvändaren kan vara upp till 80.000 krnor. Åtgärder som föreslås av Anna Kinberg Batra och Beatrice Ask är både för lite och för sent.
Ebba Sverre Arvill ska nu redovisa åtgärder för att motverka missbruket  av svenska pass. Förslagen bör också  utgå kring svenska resedokument och främlingspass utfärdade av migrationsverket. Resedokument/främlingspass efterfrågas  till höga priser. Missbruk av svenska pass skadar Sverige som rättsstat!
Kommer den nya utredningen att bidra till lagändringar som stopppar nuvarande missbruk?

2015-03-15

Stora bolag steget före i styrningen av skolan

Flera skolkommuner måste enligt Skolinspektionen förbätta sin styrning av kvalitetsarbetet. Av 36 huvudmän är det bara 6 som enligt IngBeth Larsson som styr och stödjer arbetet med att nå de nationella målen, nämligen Kunskapsskolan,, Internationella Engelska skolan samt Acamedia-ägda Vittra och Pysslingen. Bland de kommunala huvudmännen skiftar det.

Ansvaret ligger hos politikerna - här finns utrymme för förbättring. Sju större kommuner ingår i granskningen. Från Kunskapsskolan påpekas att privata företag har en styrka gentemot
politiskt styrda organisationer, med tydlig ansvarsfördelning och tydliga spelregler.

Hur går det för eleverna? Anpassas resurser och åtgärder? Rektorerna spelar en viktig roll för olika prioriteringar. Academedia har en gemensam modell för sitt kvalitetsarbete som omfattar alla skolbolag. Resultaten ställs i relation till olika kvalitetskriterier och sätter in åtgärder där de behövs!

2015-03-06

Vänsterreflexer från 1984

Widar Andersson, i DS nr 8

Vilka krav ska staten ställa på "insikt, erfarenhet och lämplighet"? På detta svarade Christina Eriksson  Stephanson häromdagen. Visserligen fanns bara 2 av 290 kommuner representerade, men det blir allt mer märkligt att kompetenskrav riktas direkt mot ledningen för välfärdsföretag.

Kommunägda förvaltningar  borde dock ha samma krav på insikter i kommunala välfärdsnämnder.
Politiskt tillsatta nämnder anses dock apriori lämpligare än ledningen för privata företag! Dessa fördomar är en rest från 80-talet då man ville stoppa pionjärföretaget Pysslingen.

När Skolinspektionen idag granskar kommunala och privata utbildningshuvudmän framhålls Pysslingen liksom andra skolföretag som ett föredöme. Generellt har Pysslingen  "ett tydligt utvecklat och väl förankrat kvalitetsarbete".

En kommun kan inte ensidigt fokusera på skolfrågor, så här har välfärdsföretagen ett grundläggande system för framgång.

När blir det obligatoriskt för ledande kommunpolidtiker med tester där deras insikt, erfarenhet och lämplighet granskas?

Demokrati inte allid demokratisk!

Mauricio Rojas

Den konstitutionella liberalismen slog 1997 larm i essän "The rise of Illiberal Democracy". 2000-talets politiska grundkonflikt kommer att stå mellan en liberal och enickeliberal demokratiuppfattning.
Tocqceville tog upp frågan om "majoritetens tyranni". Demokratins dilemma är splittringen mellan invidividuell frihet och kollektiv makt.  I dag väljer alltfler auktoritära eller totlitära rörelser en demokratisk väg till makten, i den muslimska världen, Latinamerika och Östeuropa - liksom i ett Västeuropa med ökd aggressiv populism. Illiberal demokrati kan utvecklas till diktatur, där det demokratiska valsystemet urholkas. Bästa demokratiförsvar är därför starka civila fri- och rättigheter!