Bakgrunden till att åklagaren tvingats ta upp en utredning av Lundin Oil och dess roll i Sudan kring sekelskiftet blir styckevis klarare. Som jag i tidigare blogg förutskickat har ärendet fått ett antal socialdemokratiska knuffar i rätt riktning.
I Aftonbladet 23.6 kunde man läsa att det föreligger "internationella krav" på timeout för Bildt. Detta visar sig bygga på ett pressmeddelande från Poul Nyrup Rasmussen 22.6:
"it is only right that Mr. Bildt withdraw from his role as Sweden’s official face abroad. It is, in my view, the minimum requirement to avoid the Swedish nation being tainted by association on this disquieting development”,
Nyrup Rasmussen är just omvald som ordförande för Europaparlamentets socialdemokratiska partier. Meddelandet är utformat som en personlig åsikt. Den nära kontakten med svenska trosbröder i trångmål inför valet ger en naturlig bakgrund till hans särskilda engagemang.
Som jag trodde ligger det socialdemokratiska vältajmade ansträngningar att få frågan upp på dagordningen. I sista numret av Focus framträder advokaten Sten de Geer, en av de många som försörjer sig på juridisk hjälp till invandrare.
Redan när Kerstin Lundells bok om utvecklingen i området, Affärer i blod och olja utkom febr 2010 skickade han den till Ra med begäran om förundersökning mot de ansvariga i Lundin Oil. Eftersom detta underlag ansågs vara otillräckligt av åklagaren tog de Geer kontakt med rapportförfattarna för att materialet skulle kunna tillställas åklagaren. Två månader senare offentliggjordes innehållet i lagom tid vid en presskonferens som ordnades 8.6 i Stockholm.
Sedan har skallet gått, med Bodströms krav på timeout, stöttat av hans kompanjon Borgström, herostratiskt berömd som försvarare av Qvick.. osv
de Geer avrundar i Focus med en from bekännelse:
Mitt intresse i saken är att den internationella humanitära rätten ska tillämpas lika oavsett de misstänkta förövarnas status och i vilken världsdel de hör hemma. Efter att i över trettio år ha ägnat en stor del av min arbetstid åt att vara ombud för asylsökande framstår för mig principen om alla människors lika värde som överordnad allt annat.
5 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar