2010-04-12

Dyrare mat och mindre tillväxt!

Det finns en växande opinion som vänder sig mot dagens resursslöseri. En av dessa är sammanslutningen Dyrare mat nu!

Tankesmedjan Dyrare mat, NU! är en partipolitiskt obunden tankesmedja med syftet att vara ett forum för diskussion om hur vi som konsumenter, producenter, handlare och politiker kan ta vårt ansvar för att skapa en hållbar framtid.

Tankesmedjan har vuxit fram ur bloggen Dyraremat.nu och Facebook-sidan med samma namn, där tusentals personer genom sitt medlemskap i gruppen manifesterat budskapet att de inte accepterar den billiga matens negativa konsekvenser.
Det behövs mer förståelse för hur vår matkonsumtion är del av en lång och komplicerad kedja av konsekvenser, både bra och dåliga. Vi vill föra den diskussionen med dig och påverka samhället genom att bland annat utöva konsumentmakt, skapa transparens i leverantörskedjorna och delta i den politiska debatten.

En annan grupp som nu bildas gälller tillväxtkritik, Siten Ecoprofile.se   som samlar olika grupper "med intresse för grön omställning" säger:

Det händer mycket på den tillväxtkritiska fronten just nu. Frågan om hur man passar in en ekonomi inom planetens gränser engagerar allt fler (och har diskuterats flitigt här på Ecoprofile). Dock har det mest hittills skett under radarn. Nu är flera grejer på gång att ta sig upp till ytan.

Vårt nästa nummer av Effekt har tillväxtens gränser som huvudtema (beställ ett gratis provex innan den 11 april!). Magasinet Tvärdrag kommer ut nästan samtidigt och har Socialdemokratin efter tillväxten som tema. Ett nätverk för tillväxtkritik är under uppstart. Mer om det senare i vår.

Ytterligare en fråga som engagerar i vardagen är sopsortering. Ett av skälen till Miljöpartiets stora framgångar är deras förmåga at vädja till vardags-samvetet. Engagerade människor känner där att de kan påverka, medan storskaliga frågor inte når fram på samma sätt. Tendensen är som alltför ofta i det politiska livet  att människor kan strida för småsummor men låter de ogripbara miljonerna rulla.

Allianspolitiken försummar miljöaktivisterna och deras verksamhetsbehov!

Inga kommentarer: