2010-04-18

Jordbrukets ekologiska mål uppnås inte

I ATL 15.4 ger Anna Rosenberg en sammanfattning av läget. Hon har intervjuat representanter för  Jordbruksverket, Krav och Ekologiska jordbrukarna.
Regeringen lyckas inte uppfylla målet att 20 procent av jordbruksmarken ska vara certifierat ekologisk i år.
Nu, i början av 2010, är endast omkring 10 procent av landets jordbruksmark ekologiskt certifierad. Vid årets slut skulle 20 procent vara det, enligt ett fem år gammalt politiskt beslut. Det kommer inte att lyckas.

Ekologiska lantbrukarna: Peter Einarsson
Regeringen sände fel signaler när ersättningen till vall togs bort. Regeringens misslyckande beror på dålig politik och krympande stöd. Det första regeringen gjorde var att osthyvla i ersättningarna till ekologiskt jordbruk och plocka bort den helt till vallen. Det gav en negativ psykologisk signal som uppfattades av både rådgivare och bönder. Antingen var målet orealistiskt högt ställt, eller så har regeringen lagt för lite resurser på att uppnå det - förklaringarna skiftar beroende på vem man frågar..

Regeringen är i grund och botten ointresserad av ekologisk produktion, och lutar sig för tungt på marknadskrafterna. Det fanns för få morötter i systemet, och man tappade både bönder och mark som aldrig blev certifierade.Marknaden växer i en takt som inte motsvaras av ökad svensk produktion. I stället tar importen allt större andelar

Jordbruksverket: Anne-Marie Dock Gustavsson
Regeringen är väl medveten om att den misslyckas med att nå målet. Håller man samma takt på omställningen som mellan 2008 och 2009 kan vi nå målet tidigast år 2013. I år återinförs ersättningen för certifierad vall i landsbygdsprogrammet, samtidigt som ersättningen höjs för ekologisk spannmål. Det kommer att ge effekt.- Vi kommer att se en push-effekt i år, och kanske nå upp i 15 procent I landsbygdsprogrammet har man skjutit upp förverkligandet till 2013.
Marknaden styr hårt när det gäller mjölk. Ekologisk produktion ger ett tillräckligt stort merpris för att man ska få till stånd en omställning. Miljö­ersättningen betyder mer för växtodlingen och nötköttsproduktionen.

Krav: Lars Nellmer
Att ha ett politiskt mål på 20 procent ekologisk jordbruksmark har varit viktigt i sig. Det har gett en positiv effekt. Trenden är tydlig, vi har en hög omställningstakt,Det viktigaste politiska redskapet för att uppmuntra ekologisk produktion finns i landsbygdsprogrammet. Tanken med att slopa miljöersättningen för extensiv vall 2007 var att enbart premiera produktion som kommer att nå en mathylla i affären.

Kommentar:
Svenska Naturskyddsföreningen har i sin vitbok i vår under rubriken Jordbruk pekat på ett bortfall av anslag relaterade till ekologisk produktion, i samband med förändringar i Landsbygdsprogrammet.
Ett antal förändringar och omstuvningar gör det svårt att följa den ekonomiska omfördelningen.

Marknadens efterfrågan av ekologiska produkter har drabbats hårt av besparingar i de kommunala upphanlingarna till skolor och äldrevård., där uppsatta mål inte har kunna genomföras. Särskilt gäller detta små kommuner i glesbygd.

Inga kommentarer: