2010-04-12

Regeringen har försvagat skyddet av vår svenska natur

Så skrev Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson och Jonas Rudberg på DN Debatt i veckan.
"Det pågår ett systemskifte i svensk naturvårdspolitik där regeringen sätter det privata ägandet före alla medborgares önskan om att värna naturen för kommande generationer. Miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson har gått i spetsen för den försämrade politiken. Den allvarligaste kritiken handlar om den förda skogspolitiken – där regeringen vägrar införa sanktioner – och strandskyddet som försvagats. Naturvården var eftersatt även under den förra mandatperioden. Oavsett vilken färg den nya regeringen har i höst, hoppas vi att den kraftfullt stärker naturvården".
Man har från SNF skrivit en vitbok om Naturvårdspolitiken 2006-2010, som kan hämtas från Svenska Naturskyddsföreningens hemsida

Samtidigt får jag från Skogsstyrelsen i Sörmland information om deras naturvårdsinsatser:

Totalt är nu 1446 ha skyddade i Södermanlands län sedan dessa skyddsformer infördes i början på 1990-talet. Av totalen är 249 st biotopskydd med arealen 755 ha, och 101 st är naturvårdsavtal med arealen 690 ha. Hittills har 56 miljoner kr betalats ut i ersättning till markägarna för dessa former av skyddad skog.

Problemet  ligger främst i de förhållandevis små arealer om några ha som skyddas, jfr ovan.  De ligger oftast dessutom alltför spridda i landskapet  för att på sikt kunna bevara livskraftiga biotoper. Man har diskuterat behovet av "korridorer" mellan skyddade områden och broar över trafikerade vägar, något som genomförts på andra håll i Europa, där man tydligen lättare uppfattar naturen som hotad. Sveriges urbaniserade befolkning tycks fortfarande leva i tron att vi har vildmark runt knutarna ..

Inga kommentarer: