2010-01-28

Utmaningar för lokal demokrati

Detta var temat för onsdagens Demokratidag anordnad av SKL. Bl a presenterades resultatet av intervjuer av 10.000 lokalpolitiker genom  Förvaltningshögskolans David Karlsson.

En fråga som togs upp var politik som ett naturligt inslag i skolorna. Politiker har alltför lätt en tendens att behandla ungdom som "ett främmande folk"

Ett annat inslag i modern demokrati som innebär både möjligheter och risker är det ökande utnyttjandet av sociala media.  I skolvärlden har mobiltelefonen gett tillfälle till svåra fall av mobbning. Motsvarande blir fallet då frustrerade människor nu har möjlighet att uttrycka sin ilska och besvikelse i kommentarer till artiklar och bloggar. Flera av de mest besökta bloggarna är f.ö. påtagligt aggressiva i sina åsikter och hejas på av likasinnade i kommentarer och trådar. Hat, oro och olika typer av extremism speglas mycket påtagligt.

När det gäller politiska bloggar  hänvisas till Politometern, därMartina Lind nu har gått igenom de olika partiernas bloggar och rangordnat dem efter inflytande/antal besök. Själv har jag kommit deprimerande långt ner på Fp-listan, delvis kanske för att jag ännu inte lärt mig att '"pinga" mina inlägg. Lena Hörngren framhåller i sina kommentarer hur viktigt det är att också använda sig av "gammelmedia", för att få gehör för sina synpunkter.

Just demokratifrågorna är högaktuella. Klyftan mellan politiker och väljare vidgas och man gör desperata försök att bjuda in den nödbedda allmänheten till nämndsammanträden mm. På flera håll har man velat aktivera KF genom att internetsända förhandlingarna Men då diskussionerna där i stort är ett spel för gallerierna saknar de oftast allmänt intresse. Alltför många frågor avgörs i budgetberedningar bakom lyckta dörrar, eller i arbetsutskott. Försök har gjorts med medborgarpaneler för att besvara särskilda frågor. Försök har också gjorts med att förslag direkt från medborgarna tas upp i kommunfullmäktige.
Att kommunikation och balans kan saknas mellan beslutsunderlaget i olika instanser, nämnder, styrelse och fullmäktige, kan leda till att beslut fattas i fel ordning och med otillräcklig penetrering.

Inga kommentarer: