2010-06-24

Bodström om oppositionens roll i anklagelserna mot Bildt

"Att Sverige nu är det enda land i hela världen som har en utrikesminister, där det i egna land nu pågår en förundersökning, som innebär att utrikesministern kan komma att åtalas och dömas för folkrättsbrott, ja, det förstår ju vem som helst att det är bara oppositionens fel."

Detta satiriska yttrande är hämtat ur Bodströms blogg. Inför varje val på senare år har  man trollat fram en kanin ur sin höga hatt. Vi minns de förtroliga samtal i bästa Janne Josefssons-stil med ledande kringprat och dolda mikrofoner som skulle visa på moderaternas främlingsfientlighet. I första varvet fanns faktiskt för balansens skulle en sosse med, som dock senare på något sätt bortföll.

I år gäller det Bildt och problemen i Sudan. Frågorna som tas upp idag bör dock sedan länge vara överspelade. De behandlades bl a av föregående regering då kontakt togs från Lundin Oil angående problemen i Sudan. Sedan dess har  koncessionen sålts till  Talisman Energy i Canada, som i sin tur anklagats av presbyterianska kyrkan i Sudan,som väl nu också ligger bakom den s.k. ECOS-rapporten från juni. Oljan i Sudan utvinns numera av Kina och Indien.

Den förfärliga situationen i Sudan togs också upp av Kerstin Lundell då hon efter eget besök på platsen publicerade sin bok Blod och olja i februari. Man har dock från oppositionens håll sparat sin aktion till nu i juni. Har man rentav beställt den nya rapporten, som tycks vara en replik av den som lämnades in 2008?

Talisman Energy har friats trots överklaganden. Den svenska åklagaren borde kanske ha satt sig in i sakförhållandena innan åtal väcktes? Möjligen är det så att ett antal tjänstemän i den offentliga förvaltningen tillsattes under socialdemokratisk era och gärna går den förra regeringens ärenden?

Att situationen i Sudan borde väcka vår stora indignation är alldeles klart. Detta faktum tycks dock vara en bisak för Sveriges vänster... 



Inga kommentarer: