2010-06-04

Gaza-ekon

Kritiken är ljudlig mot det israeliska ingreppet mot konvojen Ship to Gaza. Man kan t ex läsa Per Gahrtons tal på Palestinagruppernas hemsida. Han säger där: För en tid sedan konstaterade jag i Aftonbladet att ”Henning Mankell och övriga ombord riskerar tveklöst sina liv för palestiniernas sak”. En del tyckte att detta var överdrivet. Skulle ”demokratiska” israeler med berått mod mörda obeväpnade civila?
Han betecknar händelsen som "massmord".

Ett undantag i kören av hemvändande martyrer utgör intervjun med Ulf Carmesund i onsdagens eko som anser att soldaterna uppträdde korrekt mot passagerarna.

Särskilt intressanta är naturligtvis synpunkter från de svenskar som var med på det största fartyget, bekostat av organisationen IHH och med många hundra turkar och andra aktivister om bord och det enda fartyg där  personer dödades i tumultet i samband med bordningen. Med på denna båt var svenskarna Mattias Gardell och Edda Manga. Nedan bild av flera svenska deltagare som gör segertecken i Konstatinopel i sällskap med Carl Bildt som ju kraftigt stöder Turkiets Eu-medlemsskap.

Personhistoria kring de svenska Gazadeltagarna återfinns tex i bloggen Kulturkrig. Genomgående är proislamistiska och propalestinensiska inställningar. Flertalet kan f ö återfinnas på Wikipedia.
Betr Dror Feiler kan jag personligen bidra med det faktum att han för ett antal år sedan skapade "konst", Snövit,  på Historiska museets Rosengård: Dammen fylldes med "blod" på vilket fluidum seglade fotografiet av en kvinnlig palestinsk självmordsbombare. Utställningen ifråga skulle invigas av israelisk ambassadör, som förfärad  knuffade belysningen i dammen så den kortslöts. Kränkning av konst!!!

Ur Forskning och Framsteg från 2007 om Mattias Gardell, passagerare på det turkiska skepp där man  gjorde motstånd och 9 aktivister dödades.

Kontroversiell forskare
“Mattias Gardell i islamisternas fotspår”, skrev Fredrik Malm, dåvarande ordförande i Liberala ungdomsförbundet och numera riksdagsman, och menade att Mattias Gardell valt att bli “totalitära fundamentalisters egen följeslagare”. Andra menar att han idealiserar islam och arabvärlden och har ägnat sig åt att förneka och bortförklara antisemitismen bland muslimer, genom “förtiganden, förvrängningar och smutskastning”, enligt två svenska historiker.

Dilsa Demirbag har 3.6 kloka  synpunkter på den reflexartat snabba svenska antiisraeliska reaktionen  i TV4 morgon.

Inga kommentarer: