2010-06-14

Röster utifrån

I går var det ett år sedan valet i Iran utlöste omfattande protester som hårt slogs ner. Hundratals människor har sedan dess fängslats, torterats och avrättats som "Guds fiender". Den teokratiska regimen tillämpar en totalitär islam som håller befolkningen i ett järngrepp.
Protesterna kommer i första hand från den bildade medelklassen,samma kretsar som låg  bakom revolutionen 1979. Demokratikrav och strejkhot från arbetarrörelser drev schahen på flykt.
Samma grupper är nu underkastade en totalitär regim utan respekt för normala mänskliga rättigheter.

Irans ekonomiska räddning har varit oljan och den tekniskt utvecklade industrin. Det tycks dock finnas tecken på en ökande arbetslöshet, en totalitär regim med starka militära inslag innebär risk för att hjulen rullar långsammare och därmed ytterligare spär på missnöje och inre osäkerhet. Årsdagen har uppmärksammats i ett antal svenska dagstidningar, delvis av Iranfödda kommentatorer,  och också¨i bloggosfären, t ex hos Gulan Avci (Fp)

Amnesty har inför årsdagen publicerat en rapport på 73 s, From protest to prison, om regimens hantering av sina fångar. Iran tillhör de länder som har flest avrättningar, 115 st under årets första 5 månader.

Apropos teokratier läste jag häromveckan en notis om en norsk kyrklig hjälporganisation i Afghanistan, där vi ju tycker att också Sverige skall vara med och hjälpa till att försvara mänskliga rättigheter, t ex att låta flickor gå i skola. Tjänstemän från organisationen ifråga hade tillfälligt fängslats, misstänkta för att inte bara ha förmedlat hjälpsändningar, utan också att ha missionerat för kristendom. De släpptes, men med påpekandet att om de verkligen hade spritt kristen religiös information hade de riskerat dödsstraff...

Hela tiden flödar oljan i Mexikanske golfen, tydligen med minst 40.000 fat om dagen, en global katastrof av obegripliga mått. Med utgångspunkt från bl a "peak oil" har Lloyds tillsammans med Chathamgruppen publicerat en kärnfull och tänkvärd översikt över den globala situationen vad gäller energibehovet, med diagram över utvecklingen hittills och en analys av risker vi står inför:.SUSTAINABLE ENERGY SECURITY Strategic risks and opportunities for business, 40 sidor och diagram i pdf-format.

I det hittills ganska lugna Kenya, men granne med Sudan och Somalia, detonerade en bomb på ett politiskt möte i Nairobi, med flera döda och många skadade.

Inga kommentarer: