2010-03-20

Frånvaro i grundskolan?

Skolk och sjukfrånvaro ökar i grundskolan. I Dagens samhälle redovisas resultat från Skolverkets enkät "som gått ut till kommunala förvaltningar, ansvariga för den obligatoriska skolan i hela landet och ett antal friskolor. Enkäten visar att enbart hälften av kommunerna har en kontiunerlig samverkan mellan sociala myndigheter och skola runt de barn som riskerar att stanna hemma från skolan lång tid."

Både skolk och i viss mån sjukfrånvaro kan vara symptom på vantrivsel och risk för utanförskap och förklara dåliga prestationssiffror. Familjeproblem, mobbning och brister i undervisningssituationen kan ligga bakom.

Även sjukfrånvaron hos lärare har betydelse för den samlade bilden, eftersom vikarier ofta saknas. Ökad sjukfrånvaro kan tyda på på stress i arbetssituationen. Utbrändhet har livit allt vanligare hos trötta och plikmedvetna lärare. Det talas om lärarlösa lektioner, ibland hela dagar, som i så fall kan tänkas bidra till elevers otrygghet och vantrivsel.

All frånvaro i skolans värld borde därför regelbundet följas upp och avrapporteras till ansvariga nämnd, för adekvata beslut om eventuella åtgärder.

.

Inga kommentarer: