Kulturdebatten går vidare. Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm, påpekar i SKL 2.3 att mycket ännu är ogjort på kultursidan. Portföljmodellen innebär i första hand en omorganisation av formerna för fördelning av statliga kulturmedel, inte en uppdatering av kulturpolitiken.
Modellen med genomförd utpytsning på landstingen enligt den senaste utredningen (SOU 2010:11) kräver en ny struktur och kan dessutom slå hårt mot storstädernas funktion som kulturcentra i regionen och försvåra satsningen på kvalitetsprodukter. Förslagen gäller endast fördelningssystemet, medan dagens mediala utveckling framför allt kräver nya lösningar.
Sjöstedt pekar på de digitala möjligheter som nu finns för Nationalscenerna att distribuera teater, film, opera, genom att utnyttja t.ex Folkets Hus och parkers nätverk. (Men man får inte glömma vikten av att det också ute i landet finns möjligheter till fysisk upplevelse av scenkonst, och att också amatörföreställningar kan leda vidare till kulturförståelse och kulturkonsumtion!).
Sjöstedt anser att man måste se över upphovsrätten och Ipredlagen för en smidigare spridning av kulturprodukter, eftersom cd och dvd nu snabbt akterseglas i den mediala konkurrensen. (På denna punkt måste man notera kraftiga generationsskillnader: medan ungdomen självklart skaffar sin betalda musik via Spotify, har den äldsta generationen ännu inte helt anammat cd- och dvd-tekniken). Hon pekar vidare på behovet av förenklad sponsring genom skattelättnader, en förändring som hon tycker en moderatledd regering redan borde ha genomfört.
Vilken roll kommer kulturpolitiken att spela i valet? Från rödgrönt håll görs en bred satsning på digitala medier i Obamas efterföljd. Kommer man också att vilja anpassa kulturfrågorna till de digitala möjligheterna?
4 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar