2010-03-08

Kvinnodagen gäller även äldre kvinnor!

I  dagens nyhetsbrev tar Barbro Westerholm upp det besynnerliga i att äldre kvinnors situation helt kommit bort i kvinnodagens diskussion.

"Äldre kvinnors situation när det gäller ekonomi och inte minst som anhörigvårdare borde lyftas fram. Även om lagstiftningen skärpts så att kommunerna ska ge anhörig/närståendevårdare den hjälp och det stöd de behöver för att klara sin uppgift så är det en bra bit kvar till att nå målet. "

Barbro Westerholm pekar också på två äldre-frågor som bör stå på valprogrammet: Rätten till parboende, som redan tidigare aktualiserats, och det nya förslag som gäller utsträckt RUT-avdrag till 80-åringar.

För svenska kvinnor är moderatregeringen främsta hindret för jämställdhet, mässar Mona Sahlin i ett inlägg på Newsmill. Alliansregeringen har rustat ner offentlig sektor, är splittrad i synen på kvotering av bolagsstyrelserna och en jämställd föräldraförsäkring. Den moderatledda regeringens politik har inneburit en försämring för kvinnor i Sverige.

Med tanke på att man trots socialdemokratins långvariga regerande inte nått längre i jämställdhet är det väl svårt att tänka sig att läget hunnit så försämras på de sista tre åren. Om man vill generalisera , men det vill man ju inte, har man väl f.ö. inom arbetarklassen tidigare snarast haft en mer reaktionär syn på kvinnans ställning än i borgerliga kretsar? Detta är väl kanske förklaringen till att gubbdemokratin har så olika syn på ROT och RUT?

Inga kommentarer: