2010-03-09

Hemtjänst eller RUT?

I PRO:s tidning pensionären nr 2-10 ställs frågan:
"Vill kommunerna frånhända sig ansvaret för hemtjänsten? Lägger man timtaxorna så högt i vissa kommuner för att man ska välja de statligt subventionerade hushållsnära tjänsterna? Istället för den bistånds­bedömda hemtjänsten, där verksamheten bekostas av kommunen? Skillnaderna i timtaxorna följer inte ­partierna, en tendens är att små kommuner med litet skatteunderlag och med många äldre drabbas av höga timtaxor. En tankeställare för dem som planerar dagens och morgondagens omsorg."

Tidningen har gjort en genomgång av kommunernas taxor och jämfört med invånadrantal, andel pensionärer, skattesats samt politisk ledning. Resultatet visar att politisk ledning inte spelar någon roll, däremot har kostnaden ett samband med åldersfördelningen. Sörmlands siffror återges i diagrammen nedan.
A redovisar skattesats/andel pensionärer, B kostnad per hemtjänsttimme.




Som framgår av diagrammen har Flen en låg hemtjänstavgift i förhållande till skatteintäkter och andel pensionärer, medan t ex Strängnäs med färre pensionärer ändå har en väsentligt högre avgift. Dyrast är det i Vingåker som också har det högsta skatteuttaget, medan Oxelösund har flest pensionärer. Ytterligare en faktor som man kunde ha vägt in är tillgången till pensionärsboenden och platser i äldreboende. Här skiljer sig kommunernas policy och därmed den ekonomiska belastningen. 

Inga kommentarer: