Vara tjänade länge som förebild i Flen, med ungefär samma folkmängd men med djärva visioner av hur den skulle öka. Det är därför intressant att se hur det gick.
Man satsade i Vara på ett konserthus med ambitiöst program. Läget i regionen, vid E6 och nära Göteborg och en rad andra städer borgade för framgång. Idag siktar man mot nya djärva mål, en hästarena, i privat regi men med garanterade kommunala mångmiljonbelopp som stödmedel i 25 år.
Detta föranleder en kommentar från Malin Siwe i lördagens DN, "Om larv i Larv", där hon granskar ifrågasatt lagstridig användning av skattemedel i förslaget, men också tar upp resultatet av konserthus-satsningen från 2003. Den var framgångsrik så tillvida att det musikaliska utbudet har varit på topp, men 4 av 5 besökare varit utsocknes. Bygget ledde inte till befolkningsökning, däremot till ökade kommunala kostnader, "eftersom konsertbesökarna inte äter och shoppar nog för att betala för sig. Varaborna får ta den stora delen av notan, och driften kostar förstås mer än man ursprungligen kalkylerat med."
Siwes slutkommentar är tänkvärd: "Det är illa nog när kommuner väljer Visionen före verkligheten och riskerar stora skattebelopp. Men att dessutom vränga lagen eller sätta sig över den - det borde leda till icke-varande för styrande politikerna."
Ett antal kommentarer pendlar mellan påhopp på Siwe som centerpartiideolog och tack för angreppet på "visionerna". Jag citerar en sådan:
"Helt obegripligt att våra kommuner år efter år satsar miljarder på att konkurera om var folket ska bo. Man anställer marknadschefer, kommundirektörer och näringslivsutvecklare som för oss medborgare bara kostar. Våra skatter ska gå till vård, skola, äldreomsorg och lite annat vi inte klarar oss utan. Sluta missbruka våra skattepengar!"
Flens visionära projekt genom åren har varit blygsammare men kan heller inte klassas som framgångar, varken ekonomiskt eller i form av ökande folkmängd.
4 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar