2009-11-15

Avfall, bioenergi och industriell spillvärme

Konkurrensverkets  tog nyligen (15.10) i ett yttrande upp frågan om avfallshantering, där man i stor tillstyrker liggande förslag. Man uttrycker dock farhågor vad gäller kommuneernas dubbelroll som myndighet och avnämare. Problem kan förutses kring fjärrvärmeverkens roll och utnyttjandet av avfall för produktion av bioenergi. 

Man hänvisar också till behovet av översyn: "Av Regelutredningens betänkande (SOU 2005:4) framgår att behovet av tillsyn av liberaliserade marknader har underskattats. Utredningen pekade på att de reglerande och kontrollerande institutionerna inte har utvecklats i samma takt som marknader har blivit konkurrensutsatta. Vidare framhölls i betänkandet att starka, självständiga och oberoende regleringsmyndigheter är en förutsättning för en framgångsrik liberalisering."

Här bör pekas på den utredning kring industriell spillvärme som ännu inte är tillsatt, men vars resultat tänktes föreligga i april 2010. Värmeverken har idag monopol på sina nät, vilket i princip omöjliggör  att industriell spillvärme kan utnyttjas. Inför det stegrade behovet av bioenergi framstår det som onödigt slöseri att inte tillvarata industrins energiöverskott. Frågan har också tagits upp i riksdagen från skilda håll.

Inga kommentarer: