2009-11-13

Budskap till Köpenhamn

Kungliga Vetenskapsakademin har efter den internationella konferensen Energy 2050 19-20 oktober 2009  lämnat ett entydigt budskap till Köpenhamns-mötet. Jordbruksmark bör inte tas i anspråk för framställning av bioenergi. I första hand bör satsas på el som energibärare, el framställd via förnyelsebar energi. Påverkan på land, luft, vatten och biologisk mångfald måste undvikas, global avskogning måste motverkas. Som källa för bioenergi framhålls tillvaratagande av biologiskt avfall.

Vetenskapsakademin har tidigare i höst i ett uttalande från energiutskottet  bl a påpekat problem kring en kraftigt utökad vindkraft. Vindkraft som symbol för aktivt miljömedvetande har blivit populärt i många kommuner, även där vindförhållandena är mindre gynnsamma. Nackdelar i form av miljöstörning och bristande effektivitet har i många fall förbisetts inför känslan av att göra en aktiv insats.

Svenska forskare har deltagit i en rapport om globala miljögränser som inte får överskrida. Rapporten presenterades i Nature i slutet av september.


Inga kommentarer: