2009-11-18

Nalin Pekgul om religiös extremism

Nalin Pekgul    som aktiv socialdemokrat och troende muslim med kurdisk bakgrund ifrågasätter i onsdagens DN den religiösa extremism som förekommer. Hon tar som exempel upp ett fall från Rinkeby, där religöst grundat motstånd handgripligt stoppade en alkoholfri ungdomsfest. Det är viktigt att rättsövergrepp påtalas och förhindras; en öppen diskussion om dessa frågor är nödvändig.

Nalin Pekgul kan samtidigt konstatera att en sådan diskussion inleddes lokalt i våras. "Ett nytt forum för debatt uppstod trots allt våren 2009 när föreningen Tensta Träff inledde en samtalsserie om förutsättningarna för en europeisk islam. Gensvaret blev starkt. Det var uppenbart att det fanns ett stort behov av att prata om dessa frågor. Forskare, journalister och författare medverkade som inledare."

Rädslan att framstå som islamofob gör att samhället idag alltför gärna  blundar för fundalism och förtryck inom en folkgrupp. Sverige som rättsstat måste ställa upp för att försvara även mot fundamentalistiskt grundat förtryck. Debatt och dialog kring dessa frågor är nödvändiga i ett mångkulturellt samhälle som ändå måste hållas samman av en gemensam lagstiftning och rättsuppfattning.

Inga kommentarer: