2009-11-30

Klimathot och konspirationsteori

Inför klimatmötet i Köpenhamn har det plötsligt uppstått en ny diskussion. Hackers har hittat misstänkta email hos en engelsk forskargrupp som tycks tyda på att forskningsresultat har undertryckts. Resultaten skulle eventuellt kunna peka på att koldioxidhotet är överdrivet,  vilket i sin tur tolkats som ett led i en jättekonspiration.

Är  vi utsatta för en politisk jättebluff? Ryska forskare är t ex helt övertygade om att dagens klimatförändringar är en del av en naturlig process  I SVT:s program Ställom intervjuades 23 .11 Folke Tersman. Han klassificeras i en av de många kommentarerna till den filmade intervjun som representant för "klimat-alarmismen". Hans svar på inledningsfrågan var diplomatiskt men ändå entydigt. Oavsett hotet från koldioxid och andra växthusgaser är mänskligheten på väg att förbruka oersättliga naturresurser. De genomgripande periodiska klimatförändringar som jordklotet är utsatt för kan med all säkerhet ytterligare förstärkas av växthuseffekten.

När det gäller risken för höjda havsnivåer borde man minnas  de stora förändringar som inträffade i samband med slutet på senaste istiden. Nordsjökontinenten sträckte sig långt ut i området mellan Danmark, England och Norge, Här strövade mammut och jättehjort på väldiga grässlätter, jagade av de människor vars underbara konst finns i grottor som Lascaux. Allt eftersom isen smälte steg vattnet. Idag på Doggers bankar 40 meter under havsytan återfinns rester av stenåldersboplatser. Temperaturen steg då flera grader över dagens nivå. Sedan dess har det i flera omgångar blivit kallare, och efter sista kriget spekulerades det om risken för en ny istid.

Mannaminnet är kort, och trygg tro rubbas inte så lätt. "Gud skapade människan till sin avbild, lät henne härska över naturen och befallde henne att uppfylla jorden, so what?" Många religiösa grupper, kristna och andra, har helt tagit avstånd från Darwins utvecklingslära och modern forsknings vetenskapliga belägg för jordklotets ganska skrämmande historia.

Inga kommentarer: