2009-11-24

Invandrarkurs?

Nyamko Sabunis förslag om medborgarkurs för invandrare blev nedröstat vad Fp:s landsförsamling. Det skulle med säkerhet varit till gagn för många,  kanske som ett inslag i svenska för invandrare.
Grundkunskap om lagar och förordningar, bl a vad gäller familjerätt, kan förmodligen minska risken för konflikter. Det finns också skäl att diskutera rättsuppfattningar, där det svenska samhället kan tänkas skilja sig en hel del från andra kulturområden.  Förmodligen ligger det ett ideologiskt patos bakom att föslaget föll. Många ivrar för ett "mångkulturellt samhälle", men förbiser att det samhälle vi lever i ställer praktiska krav på konfliktfri samlevnad.

Nyamko med sin bakgrund har en realistisk bild av de svårigheter som kan uppstå på grund av okunskap. Andra har vittnat om den besvärliga period man som inflyttad genomlever medan man försöker förstå umgängesreglerna omkring sig.  Säkert skulle en rad svårigheter och missförstånd kunna undvikas med en praktisk grundkurs i konsten att leva i Sverige.

Vi får hoppas att förslaget återkommer, kanske  i samband med en översyn av svenskkurserna.

Inga kommentarer: