2009-11-20

Kultur vs kulturarv

Kultur är ett synnerligen luddigt begrepp. Enligt SKL:s definition är kultur = konst. Detta är på tok för snävt. Begreppet bildning måste ändå vara omistligt för en liberal kultursyn!


Cultura = odling, d.v.s i det här fallet andlig odling. Kultur har också kommit att betyda sedvänjor inom en viss grupp, ett folk, en landsdel, en arbetsplats. En del av detta kan förvisso betecknas som kulturarv. Andra viktiga delar av kulturarvet (se Ditt tidigare resonemang) är dock spåren av människans verksamhet i landskapet Detta är en gemensam tillgång, oavsett millennier av migration och oavsett vilka som lever här idag.

Landskapets kulturarv har fått ett alltmer försämrat skydd. Riksantikvarieämbetet är kraftigt försvagat, länsstyrelserna har inte fått tillräckliga resurser, ansvaret har till stor del vältrats över på kommunerna som oftast bedriver en kortsiktig markpolitik.

Landskapet beskogas, skog köps som spekulationsobjekt, skogsbruket förstör ostraffat tidigare kulturmarker. Jfr mina synpunkter under "Markberedning".

Stöd därför folkbildning, museer och länsstyrelser och, inte minst, bättre lagskydd!

den 5 november 2009 14:51

Replik till  C Nylander, fp

Inga kommentarer: