En viktig fråga under Köpenhamnsmötet är skyddet av regnskogen. I DN 16.12 refereras till de förhandlingar som rör bevarandet av regnskogen och villkoren kring detta, där man tycks ha nått rimliga överenskommelser.
Ett avtal är på gång som belönar länder som minskar avverkningen av skog. Skogsfrågan är hittills den enda som gjort betydande framsteg i Köpenhamn, rapporterar COP15.
"Syftet med Redd är att utvecklingsländer ska belönas ekonomiskt om de minskar avverkningen av skog. Skogsskövling ses som en starkt bidragande orsak till den globala uppvärmningen. Enligt FN:s beräkningar bidrar nedhuggningen av skog med ungefär en femtedel av det totala växthusgasutsläppet – mer än till exempel transporterna och jordbruket.
Ett utkast till avtal gällande regnskogarna läckte ut under tisdagskvällen. I dokumentet framkommer att förhandlarna nästan är klara med en uppgörelse som kompenserar fattiga länder ekonomiskt om de bevara skogar, och i vissa fall andra naturliga landskap som torvmark, kärr och andra områden som spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringarna.
– Detta är ett av få områden där betydande framsteg gjorts i Köpenhamn, säger Cara Peace, på Tropical Forest Group i ett uttalande.
En arbetsgrupp inom Redd har beräknat att man med ekonomiska åtaganden motsvarande 15-20 miljarder euro kan minska avverkningen med 25 procent till år 2015.
Prins Charles, som länge arbetat för bevarandet av regnskogar, höll på tisdagen tal i Köpenhamn om att skogsskydd är nyckeln till en lyckad affär.
– Det verkar som att det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att köpa tid i kampen mot katastrofal klimatförändring är att hitta ett sätt att göra träden värda mer levande än döda, sade han, enligt Guardian."
Skogsfrågorna är centrala även i Norden. Sverige t ex vill tillgodoräkna sig en positiv effekt av de stora skogsarealerna i handeln med utsläppsrättigheter. Samtidigt pågår inom landet en diskussion om skogens värde som koldioxidsänka. Förhållandet barrskog/lövskog när det gäller att binda koldioxid är inte klarlagt, inte heller i hur hög grad avverkningar bidrar till CO2-läckage. Liksom i U-länder är skogens roll kopplad till energifrågan. Ökad avverkningstakt för att tillfredsställa kravet på bioenergi ökar också här CO2-utsläppen, även om det rör sig om mindre mängder än i regnskogen.
Dagens svenska skogsforskning är i hög grad styrd av kravet på ökad produktion. Man kan kanske hoppas att en av konferensen viktigaste effekter blir ett ökat globalt forskningssamarbete också i skogsfrågor.
4 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar