2009-12-10

Centerinlägg om Integration och arbetsmarknad

Las är ett hinder för integration. säger Elisabeth Thand Ringqvist och  Fredrick Federley (Stureplanscentern) i en artikel i Aftonbladet 7.12.

Man deklarerar kategoriskt betr. LAS: "Vi måste ta bestämt avstånd från att införa särlagstiftning på religiös grund. Men vi måste också ta bestämt avstånd från lagstiftning som solkar de okränkbara individuella fri och rättigheterna."

I inlägget karaktäriseras/kritiseras samtidigt övriga allianspartiers förhållningssätt till integrationsfrågorna. Man angriper bl a flera av integrationsminister Nyamko Sabunis förslag, som att införa kurser i svensk kultur och rättsuppfattning och att skydda flickor under 15 mot slöjtvång och andra könsdiskriminerande övergrepp. Man beklagar att också centerpartister varit inne på frågan om burka-förbud i offentlig miljö.
"Allianspartierna har haft mycket olika utgångspunkter för integrationspolitiken. (M) har tidigare ofta gjort upp med (S). (FP) har drivit någon allmän typ av kravlinje. Mycket kretsar kring medborgarskapet, men det handlar alltid om särbehandling av människor som ska bli eller har blivit svenska medborgare med utländsk bakgrund. "

Slutklämmen framförs med patos:
"Det ska inte finnas tillstymmelse till särlagstiftning baserat på etniska, traditionella eller religiösa grunder. En människa är först och främst en individ och det är bara individen, aldrig gruppen som denne tillhör, som kan och ska ha friheter och rättigheter. Och om man verkligen tror på detta så behöver man inte en massa krav och förbudspolitik riktade till särskilda grupper.

Det vi däremot måste göra är att röja hinder för grupper som har svårt att komma in på vår arbetsmarknad eftersom alla som redan är inne på denna marknad håller varandra så hårt om ryggen för att bevara värmen och i ärlighetens namn, har alla intressen av att stänga nyanlända ute.

Centerpartiet har en stor uppgift och roll att spela i att driva en frihetlig integrationspolitik med tydliga liberala värden i botten. Det handlar i dagsläget inte om att vela och vara mjuk utan att vara konsekvent och stå upp för grundläggande fri och rättigheter."

Hur man har tänkt sig att röja hinder för vissa grupper utan någon form av särbestämmelser och i liberal frihetlig anda framgår inte av artikeln.

Inga kommentarer: