2009-12-02

Folkpartiets riksdagslista

Folkpartiets möte i Malmköping på måndagkvällen för att fastställa riksdaglistan avlöpte under angenäma former, med ett 50-tal delegater från länet. Nomineringslistan diskuterades och jämfördes med provvalsresultaten. Tyvärr hade ett 50-tal röster fallit bort, då ytterkuverten var anonyma och inte kunde prickas av. (Till nästa val har sekretariatet i uppdrag att namnmärka ytterkuverten.) Utanför provvalslistan hade nomineringskommittén på 4 plats satt in LUF-ordföranden, Sara Johansson, 21 år och studerande från Eskilstuna, detta för att aktivera unga väljare.

Att Liselott skulle stå på första plats, med sin erfarenhet och sina insatser både i riksdagen och i länet, diskuterades naturligtvis inte. Däremot blev det sluten omröstning om både plats 2 och 3, mellan Stefan Kjäll och Niclas Frykman samt 4 och 5 , mellan Sara Johansson och Fredrik Lundgren från Strängnäs.

Som vid nomineringen 2006 vann Stefan Kjäll (tror med 33/17) med sin bakgrund som jurist och internationellt engagerad, medan Niclas Frykman åberopade sin verksamhet som näst intill oppositionsråd (med 60 % ersättning) och sin tidigare tjänstgöring i rikspartiet och därmed bekantskap med folk i departementen.  Kjäll och Frykman fick alltså platserna 2 och 3.

Frykman anser sig få bättre gehör för sina ideer i rikspolitiken. (Vid landsmötet tillhörde Frykman de mest pådrivande för att behålla livstidsstraffet, ett förslag som vann över partiledningens att avskaffa det.) Han driver en energisk kampanj för ett riksdagsmandat, med hjälp av bloggande, fanklubb på Facebook och alla till buds stående medel. Detta kan antingen leda till så goda röstresultat att Stefan Kjäll kommer in i Riksdagen, eller också till att Frykman själv går förbi genom personröstning.

Det uppstod också en diskussion  kring platserna 4 och 5, mellan den hittills okända nya LUF-ordföranden Sara Johansson och Strängnäs-politikern Fredrik Hultgren. Här vann LUF med 34/17 över Strängnäs.
Diskussionen kom i första hand att gälla ålder contra lokalpolitik.  Helena Hallgarn, Strängnäs, framhöll i anslutning till de allmänna nomineringsdiskussionerna att det framför allt är viktigt att veta vilka frågor kandidaterna har för avsikt att driva.

Resten av nomineringslistan klubbades utan protester, frånsett att Katrineholm sköt in ett vackert utländskt klingande namn med förtjänstfulla meriter i slutet på listan. Som folkpartist i Flen kan man konstatera att listan i nuvarande skick med sina 25 namn bara upptar ett enda från Flen. (Vingåker t ex har fem) Om den lokala kopplingen har betydelse för valresultatet, vilket påstods under mötet, är detta att beklaga.

Inga kommentarer: