2009-12-14

Lärares sjukskrivning ett mått på arbetsmiljön i skolan?

I den inflammerade skoldebatten  spelar lärarna en nyckelroll. Anders Knape påpekar i Dagens Samhälle , dels att det föreligger en nedgång i antalet barn i skolålder, dels att antalet lärare kanske inte är lika viktigt som att de har rätt kompetens.

I ett debattinlägg i juni framhöll Eva-Lis Sirén att neddragning av lärare inte sker på grund av lärarbrist utan som besparing i en redan tidigare decimerad lärarkår och att den medför ökande press på de som kvarstår i tjänst. Hon pekar också på den nästan fördubblade sjukskrivning som blev följden av 90-talets nerdragningar. I dagens debatt talar Eva- Lis Sirén om nödvändigheten av att höja lärarlönerna som i Sverige ligger långt under övriga europeiska länders. Låga löner och dålig arbetsmiljö medverkar till dagens låga lärarstatus.

Inför den översyn av skolans organisation som måste göras för anpassning till faktiskt antal barn är det viktigt att redovisa lärarnas sjukfrånvaro. Det har klagats över att vikarier inte finns tillgängliga i nödvändig omfattning och att barnen då tvingas till lärarlösa lektioner. Sjukfrånvaro både hos lärare och elever är en faktor som kan bidra till en tydligare bild av arbetsmiljön i respektive skola och ge ett mått på effektiviteten i undervisningen. Låt oss få reda på sjukfrånvaron! Behåll skolor med bra resultat och god arbetsmiljö och se i stället över organisationen där resultat och miljö är otillfredsställande! Förslösade skolår blir på sikt kostsamt för samhället.

Inga kommentarer: