2009-12-22

Sotningsansvaret till fastighetsägaren?

I sin skrivning DS 2009:47 ( 7 okt) föreslår regeringen ett underlättande av alternativa driftsformer  som skydd vid olyckor, med tillägg från 20.7 med anledning av branden i Rinkeby.

SKL instämmer i stort i sitt remisssvar men har tillagt ytterligare synpunkter. (SKL yttrande)
– Med dagens reglering begränsas möjligheterna till utökat samarbete mellan kommunal räddningstjänst och privata entreprenörer. Det är ologiskt i ett målstyrningsperspektiv och det kommunala självbestämmandet åsidosätts. Kommunerna måste få möjlighet att själva bestämma hur man vill arbeta även inom det här området. Vi tror att det bidrar till att effektivisera svensk räddningstjänst och därmed kan till exempel hjälpen vid olyckor komma snabbare, säger Anders Knape.

SKL föreslår även i sitt remissvar att ansvaret för sotning omgående förs över till fastighetsägaren (min kursivering). Idag har fastighetsägaren ansvaret för drift och underhåll av sin fastighet, men inte sotning. Det är något som SKL framhåller som ologisk i sitt remissvar.

Med tanke på den tidtals hätska diskussion som förts  inom Flens kommun just i sotningsfrågan torde förslaget vara välkommet. Med tanka på Flens förhållandevis höga kostnader för brand- och räddningstjänst kan kanske också frågan om alternativa driftformer vara aktuell. (se inslag i nov. "Trygghet och räddningstjänster" betr. statistik och kostnader kring räddningstjänst mm).

Inga kommentarer: