2009-12-14

Skog eller mat

På Naturskyddsföreninggens hemsida och blogg råder en ganska dov stämning. under Köpenhamnsdagarna. Sverige har just från Climate Action Network fått en utmärkelse för negativ miljöpolitik, som "Fossil of the day". Liksom Finland och Österrike hävdar man att den inhemska skogen måste räknas länderna till godo som kolfälla och minska skyldigheten att dra ner CO2 produktionen i övrigt.  Anders Carlgren får också några slängar för sin ljumhet.

Naturskyddsföreningen har just tagit upp frågan om SCA, som hänsynslöst avverkat flera skyddsbiotoper. Påföljden blev endast svaga reprimander från skogscertifierande  FSC, trots ett flertal tydliga brott. Vad hjälper certifiering om det inte blir påföljder?

En svår nöt att knäcka blir att kravet på ökad matproduktion står i strid med att skogen bevaras. Här mmåstse kravet li en mer effektiv matproduktion på goda jordar, i stället för att som ha det urådrliga systemet med att röja skog, odla en kort period, och sedan lämna improduktiv mark bakom sig.

Under lördag höll Desmond Tutu ett stort tal till klimatförsamlingen, ett tal som nu ligger på YouTube. (länken hämtad från Naturskyddsföreningens hemsida). "Come on God, do make this a better world, we are sisters and brothers"

Inga kommentarer: