2009-12-19

Ojust offentlig konkurrens?

Konkurrerar Flens kommun inom något område med det privata näringslivet?  Den nu genomförda företagarenkäten kommer att ge oss svar på den frågan. Offentliga och privata företag ska ha likartade villkor om de agerar på samma konkurrensutsatta marknad. Det är bakgrunden till den nya regel i konkurrenslagen som ska hindra ojust konkurrens mellan offentliga och privata företag.

Den nya regeln om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet kommer att gälla från 1 januari 2010. Den ger Konkurrensverket möjlighet att ingripa när kommuner, landsting och staten i sin säljverksamhet hindrar en sund konkurrens.
Förutsättningarna för privata och offentliga företag är på många sätt olika. Till exempel kan en myndighet eller en kommun inte gå i konkurs, och det finns en finansiell styrka och garantier hos en kommun eller en myndighet som väldigt få privata företag har.

Inför den nya lagen har ett antal kommuner granskat sin verksamhet. Som exempel nämns Trelleborg, där samtliga nämnder granskat sin verksamhet ur konkurrenssynpunkt.
Umeå anlitade en extern konsult (Ernst & Young), utan lokal anknytning, för att identifiera och kartlägga de säljverksamheter som skulle kunna konkurrera med det privata näringslivet.

Utredningen var del av ett större program för att utveckla dialog, kommunikation och service till det lokala näringslivet. Man önskade dels en studie av servicenivån i myndighetsutövningen, dels en kartläggning av kommunens konkurrens med den privata sektorn. Kartläggningen genomfördes under första halvåret 2009 och baserades på verksamheten år 2008. Man ville bland annat veta hur näringsidkarna och näringslivet såg på den kommunala verksamheten och eventuell konkurrans.

Kartläggningen gav en bra bild av det kommunala rättsläget. Vad gäller när man hyr ut lokaler till andra? Vad gör man med överskottsproduktion från det kommunala växthuset? Vilka verksamheter kan man anse vara kompletterande verksamheter och vilka är det inte? Kommunens förvaltningar har nu i uppdrag att komma tillbaka med förslag om hur man ska göra för att upphöra med verksamheter eller aktiviteter som leder till ojust konkurrens. Det är bra att veta vilka av kommunens verksamheter som skulle kunna anses vara i gränslandet mellan vad som är lagligt och inte

Inom Umeås sociala sektor bedrivs t ex verksamhet som ska ge anställning åt handikappade. Omfattning och  priser hotar här konkurrensen. Ett annat exempel gäller Umeå Folkets hus. Här har avtalet förtydligats, dessutom ska årlig redovisning visa om det finns överföringar mellan den konkurrensskyddade delen av verksamheten och den konkurrensutsatta. De kommunala bidragen till den konkurrensskyddade delen skall inte användas på ett sätt som indirekt leder till fördelar för den konkurrensutsatta delen.

(Information införd på Konkurrensverkets hemsida 2009-12-17)

Inga kommentarer: