2009-12-03

Polis, trygghet och säkerhet

Igår invigdes polisens lokaler i Flens stadshus. Tidigare har man haft lokaler centralt, 1 tr ovanför gatuplanet i omedelbar kontakt med Flens galleria.  En polis som är aktiv i kommunen, bekant med folk och fä, är en ovärderlig tillgång även om det bara är för en dag i veckan. Samarbetet med kommunens socialförvaltning är viktigt, men det kan inte hjälpas, stadshuset ligger avigt till och det kan kännas obekvämt  att ta kontakt med polisen där.
I går  kom  också SKL:s sammanställning Trygghet och Säkerhet, med uppgifter om läget i Sveriges kommuner beträffande de risker som medborgarna löper att bli utsatta för olyckor, stöld och våld. Rapporten ingår i serien Öppna jämförelser och redovisar siffror hämtade ur olika statistiska källor. Den återfinns i pdf-format på SKL:s hemsida.

Tidningarna ger bilden av en ganska hög brottslighet både i Eskilstuna och Flen, vilket bekräftas av rapporten. Den redovisar ett genomsnitt av faktiska siffror  från perioden 2004 - 2008. Man har samtidigt bedömt förväntade värden  i förhållande till folkmängd, grad av arbetslöshet och andra sociala faktorer. I vidstående diagram betecknar röd stapel det faktiska värdet, blå det förväntade.

Flen har som synes utsatts för åtskilliga stölder,  i genomsnitt närmare 50 stölder per 1000 invånare, men de överstiger också  förväntade värden.


Beträffande våldsbrott leder Eskilstuna stort, som Sörmlands enda större stad. Flen kommer dock förvånansvärt tätt efter, följt av Katrineholm, Nyköping och Strängnäs I de flesta av Sörmlands kommuner är våldsbrotten som synes betydligt fler än enligt  beräknade värden.

SKL nämner arbetslöshet och låg utbildningsnivå, som orsak till denna bild av brottslighet, men det finns flera. 

Rapporten redovisar också medborgarnas oro för att utsättas för misshandel och inbrott i hemmet. Här finns bara med siffror från Sörmland större städer, däremot inte från de mindre kommunerna. Från Flen föreligger dock tidigare enkätresultat som berör dessa frågor.
Rapporten har också uppgifter om kommunala förebyggande åtgärder. De bygger på kommunens egna omdömen och är svårare att utvärdera.
Intressanta uppgifter föreligger om brandskydd, räddningstjänst och ambulanstransporter, som jag återkommer till efter bearbetning (Ovanstående diagram framställda i Apple Works, efter rapportens siffror).

Inga kommentarer: