2009-12-10

Segregation en fördel?

Studieförbundet Näringsliv och Samhälle  (SNS) ger i årets Välfärdsrapport  (se pressmedd.)goda råd till Anders Borg. Här presenterar också förbundets sin syn på fenomenet bostadssegregation. Ingen forskning tyder på att segregation i boendet bör motverkas, den leder snarare till större möjligheter till anpassning och arbetstillfällen. Den tillfälliga obalansen med initialt ökade kostnader för vald kommun tros på sikt jämna ut sig och kompenseras av ökade arbetstllfällen. .

Av rapporten framgår bland annat att

* betydande och ökande segregation finns i storstäderna
* mycket likartade mönster ses i Stockholm, Göteborg och Malmö
* födelseland är den viktigaste förklaringsfaktorn för skillnader i segregationsgrad
* segregationen förstärks av socioekonomiska faktorer och diskriminering
* mest betydande är segregationen inom familjebildningen

– Att segregationen ökar tycks framför allt bero på att de invandrargrupper som alltid har varit mer åtskilda från infödda svenskar har blivit större, säger docent Oskar Nordström Skans. Vi ser också att segregationen på arbetsmarknaden liknar den på bostadsmarknaden med skillnaden att koncentrationen av enskilda etniska grupper är ännu tydligare.
– Vår tolkning av forskningen är att en politik som inriktas på att styra de invandrades bosättningsmönster är felaktig. Fokus bör ligga på de underliggande problemen, säger docent Olof Åslund. Långtidsarbetslösheten och fattigdomen i stora invandrargrupper är på en nivå som knappast skulle accepteras om det gällde infödda svenskar.

Oskar Nordström Skans är docent och Olof Åslund professor, båda verksamma vid IFAU och Uppsala universitet.
Kontakta författarna: Oskar Nordström Skans, tfn 018-471 70 79, e-post oskar.nordstrom_skans@ifau.uu.se eller Olof Åslund, tfn 018-471 70 89, e-post olof.aslund@ifau.uu.se.

Inga kommentarer: