2009-12-15

Regionförbundets tågutredning

Regionförbundets rapporter återfinns på hemsidan och kan därifrån laddas ner ipdfformat. Den senaste, 2009.04, är en utredning av Martin Sandberg om regionens behov av tågförbindelser. En sammanfattning ges i Katrineholmskuriren 11.12:

"Det är en nedslående rapport. Vid en mycket hastigt sammanfattande pressinformation framgick att det krävs betydande insatser av olika slag, inte minst svårsmälta ekonomiska satsningar enbart för att upprätthålla redan befintliga pendlingsmöjligheter.
En viktig bidragande orsak är SJ:s nya lönsamhetsmål, som sägs vara en följd av den pågående avregleringen. Men det verkar vara mera en konsekvens av tankevurpor inom SJ:s ledning än långsiktigt hållbar ekonomisk och affärsmässig strategi."

Läget kommenteras också i lördagens E-kuriren, där Anne-Lie Andersson intervjuat Carina Jönhill Nord, ansvarig för infrastruktur och kollektivtarfik på Regionförbundet. Risken är stor att olönsamma avgångar läggs ner i och med att SJ fr o m 1.10.2010 får konkurrens och att deras avtal med Mälab upphör vid halvårsskiftet 2011. Själva utredningen, med sina för Sörmlands inre och Flen ganska dystra utsikter, kommenteras däremot inte.

Inga kommentarer: