2010-08-02

Bostadsdiskriminering?

Enhetschefen på DO Paul Lappalainen intervjuas i DN.
"Det är betydligt svårare för romer och muslimer att skaffa sig en bostad än för etniska svenskar. Vilken bakgrund man har kan vara tungan på vågen, visar en ny rapport som beställts av diskrimineringsombudsmannen och som publiceras i dag. Värst är situationen på hyresmarknaden"
...
"– Vi kan inte säga hur många som är diskriminerade. Men vi synliggör ett problem: människor behandlas olika i olika situationer. Om en person med ett svenskt namn och en person med ett utländskt namn sökte en lägenhet så var det ofta stor skillnad, säger Paul Lappalainen."

Paul Lappalainen stod som författare till betänkandet Det blågula glashuset, SOU 2005:56 om "strukturell diskriminering". Flera remissvar, bl a Statskontoret och Svenskt Näringsliv  var kritiska  till utredningens huvudtes och till utredarens objektivitet.

Det har uttryckts viss förundran över att DO som statlig myndighet ägnar sig åt utredningar i form av wallrafferi.. Det vetenskapliga värdet av denna beställda men nedbantade utredning kan också diskuteras. Bosättning och mantalsskrivning torde ändå vara centrala frågor  för diskussionen kring romers medborgerliga rättigheter och kommunens skyldigheter.

Inga kommentarer: