2010-08-25

Broderskapsrörelsen i våldtäktsmål

Det  anhållande för  våldtäkt som gjorts av Wikileaks grundar Julian Assange gjordes på grund av anmälan från en styrelsemedlem i Broderskapsrörelsen, som också bjudit in Assange som föreläsare. Information  enligt  Newsglobe 23.8:
"Politiska sekretaren i socialdemokratiska Broderskapsrörelsen,  bjöd för drygt en vecka sedan in Wikileaks grundare Julian Assange till ett seminarium. I helgen anmäldes Assange för sexuellt ofredande."
Anhållandet är sedermera upphävt, anklagelsen gäller f.n. "ofredande". Assange kommenterade nyheten 22.8 i Aftonbladet, men visste då ännu inte vem som anmält eller om han råkat ut för en "fälla".

Anna Ardin har enligt uppgift varit mottagningskommitté från Broderskapsrörelsen och guidat Assange i olika sammanhang nu under sensommaren. Då hon var representant för Doktorand 08 i Uppsala intervjuades hon om vad hon ville få ut av livet:  "Vad vill du göra i framtiden? Ha roligt, kunna leva på det och äta många middagar med mina kompisar".

Ardin har ett antal artiklar på Newsmill, bl a rörande Piratpartiet, samt ett par om integrationsfrågor. Intressant är hennes inlägg från 2009 om "Imamutbildningsutredningen". I artikeln pläderar hon för reguljär undervisning i islam vid svenska högskolor. (Broderskapsrörelsen har ju numera ett intimt samarbete med religiösa muslimska kretsar.)

Målsägarens ombud är Claes Borgström, tidigare JämO, (kompanjon med Bodström som också tillhör Broderskapsrörelsen) , försvarare är Silbersky. En allmän motvilja från pressfolk mot att Newzglobe namngav anmälaren har ändrat deras upplägg.

I dagens infekterade stämning ligger det tyvärr lika nära tillhands att misstänka politiska skäl som personliga bakom en sådan här anklagelse. Amerikansk vänster talar om inblandning av CIA... Organisationen Wikileaks har i varje fall deklarerat att man ämnar fortsätta sitt publiceringsarbete oavsett om målet mot Assange fullföljs. Påföljderna av publiceringen har diskuterats hett. (När det gäller dokumentation av omkomna i Afghanistan har angetts att ca 70% av de civila dödsfallen skulle ha orsakats av talibanattacker).

Leif Silberrsky är intervjuad i DN 24.8. Han har blivit nedringd av utländska journaliser, men har ingen konkret information. Han talar om rättsröta. Åklagaren återkommer i ärendet...

Inga kommentarer: