2010-08-04

Skolk som varningsklocka

Onödigt med skolk på betyget, liberalismen blir allt mer auktoritär, hårdhet och bristande förståelse, variationerna  är många när det gäller att fördöma Folkpartiets senaste förslag.

Man har på liberalt håll framfört motiv för skolkbetyg med att föräldrarna som har det egentliga ansvaret måste få veta. Vad som inte tillräckligt kommit fram i diskussionen är vikten av att skolan mera noga observerar frånvaro. Om en elev är borta från undervisningen är detta ett symptom på att något är allvarligt fel. Mobbnng, känsla av misslyckande, allmän vantrivsel, svårigheter att hänga med i undervisningen, brist på adekvat stöd.
Tyvärr finns det en tendens hos trötta lärare att se genom fingrarna med fenomenet, man orkar inte bråka. De elever som det i första hand gäller kan också vara de som i övrigt har en socialt svag position. Accepterat skolk i mellanstadiet kan i värsta fall bli inkörsporten till ett senare utanförskap.

Försämrad kommunal ekonomi  har i vissa skolor lett till att man inte anser sig ha råd med vikarier. Trötta lärare med stor belastning blir sjuka, resultatet blir fler lärarlösa lektioner och till och med lärarlösa skoldagar. Man har försökt lösa akuta problem med att organisera mer eller mindre väl valda gruppuppgifter, kanske på bibliotek eller i datormiljö. Att ungar utan tillräcklig uppsikt slingrar sig undan är knappast något att förvåna sig över.

Det är viktigt att lärarna verkligen bokför frånvaro. Så kan skolan på ett tidigt stadium bli medveten om eventuella problem och medverka till att förbättra elevens situation.

Inga kommentarer: