2010-08-16

Libanon och Palestinaflyktingarna

I morgon 17.8 skall man i libanesiska parlamentet rösta igenom ett förslag som underlättar livet för de ca 400.000 palestinska flyktingar som vistas i landet. Palestinierna saknar medborgerliga rättigheter och får endast arbeta inom vissa näringar. Libanon har idag ca 4 milj. invånare och en mycket komplicerad sammansättninga av trosriktningar. Det finns en rädsla framför allt bland kristna och shia-muslimska grupper för att den ömtåliga balansen mellan sekterna skall rubbas, palestinierna tillhör i huvudsak sunni.

Man räknar med att drygt 4 miljoner palestinier finns spridda i omgivande arabiska länder, framför allt i Jordanien och Syrien, allt sedan al-Nakba, "katastrofen", då hundratusentals flydde från Palestina, delvis av rädsla för etnisk rensning, delvis på grund av Arabligans direkta uppmaning.

Nuvarande statsbildningar går tillbaka till den röra som uppstod då det turkiska imperiet föll samman efter att ha stött Tyskland i första världskriget. Enligt Balfour-deklarationen 1917 skulle inom Palestina beredas ett "hem" för det judiska folket. Som FN-protektorat med franska och brittiska intressen beror den nuvarande uppdelningen av det tidigare turkiska imperiet i Främre Orienten i dagens stater på överenskommelser mellan segrarmakterna efter 1945.

Redan under inbördeskriget 1947 och sedan staten Israel utropats i maj 1948 fick palestinierna under den israelisk-palestinska konflikten 1948-49 anmärkningsvärt liten hjälp av de stater som ingick i Arabligan.  Många stridslystna deklarationer, viss ekonomisk hjälp, men mycket litet i övrigt. Ännu idag är det mer verbala insatser än praktiska som görs för palestinierna av och inom övriga arabländer. Förbätrade villkor i Libanon är ett viktigt led i en förbättrad situation i området.

Inga kommentarer: