Entusiasterna vill rädda världen från svält genom ökad produktion, tvivlarna talar om riskerna med monokulturer. Motbjudande är också tanken på att gmo-material oftast är patenterat... Det finns därför ett aktivt svenskt motstånd mot införande av genmodifierade produkter, såväl växter sm djur.
Man har nu enligt ATL 22.8 lyckats ta fram ett alternativ till genmodifierat foder: Åkerbönan kan ersätta det importerade genmodifierade sojamjölet i foder till nötdjur. - Åkerbönan har helt klart en framtid, säger Henrik Strindberg, VD för Svenska Raps, till Skånska Dagbladet.
Man har konstaterat att amerikansk gmo-raps spritt sig utanför odlade områden, och att dessutom olika gmo-arter korsats, enligt notis i ATL 6.8 "Den genmodifierade rapsen var vanligast i närheten av åkrar och utmed stora vägar, men hittades även långt från jordbruksmark. De flesta fynden var antingen Monsantos RR-raps eller Bayers LL-raps, de vanligaste sorterna i rapsodling i North Dakota. I två fall hittade man transgener från båda sorterna, vilket antyder att de korsats. Enligt BBC News är det första gången man hittat bestånd av förvildad genmodifierad raps i USA. Det har tidigare konstaterats i Kanada och Japan."
Motstånd mot belgisk blå , ATL 23.8
"Handelns organisationer och böndernas intresseföreningar har efter ett halvårs arbete undertecknat en ny benhård avsiktsförklaring för att slippa belgisk blå i Sverige.
Åke Rutegård (kött o charkföretagens vd) kan inte garantera att belgisk blå försvinner från Sverige.
Den uppfödare som ändå föder upp korsningsdjur eller det slakteri som tar emot djuren löper minimal risk att bli straffade eftersom det inte görs några helt säkra kontroller.
Kött- och charkföretagens vd Åke Rutegård har gått i bräschen mot belgisk blå. Trots en ny avsiktsförklaring så vill han inte garantera att belgisk blå försvinner från Sverige.
- Jag tror inte särskilt mycket längre. Jag är luttrad efter allt som har hänt.Åke Rutegård har själv kontaktat Konkurrensverket för att höra om en branschöverenskommelse skulle hålla sig inom lagens råmärken. Svaret blev ett sannolikt nej. Därför stannar det vid en avsiktsförklaring.
- Vi har också tittat på dna-tester för att se om djurägarna ljuger i djurägarförsäkran, men kostnaderna skulle bli orimligt höga. Såväl Axfood som Coop och Ica kräver skriftliga intyg om att köttet de köper in inte kommer från belgisk blå-korsningar. Innehållet i den nya avsiktsförklaringen skiljer sig inte från innehållet i förklaringen från 1996."
4 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar