2010-08-08

Krav på motprestationer?

Nyamko Sabuni skriver i Sydsvenskan tillsammans med kommunallråd från Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad och Landskrona om nödvändigheten av att kommunerna satsar på  aktiveringspolitik för attminska utanförskap och utslagning.

"Socialtjänsten i Landskrona stad har tillämpat krav på motprestationer för att få socialbidrag. Alla arbetsföra bidragssökande måste delta i 30 timmars praktik i veckan.
Socialstyrelsen har riktat hård kritik mot Landskrona och staden kommer att tvingas ändra på kraven på motprestation.

Vi ifrågasätter inte Socialstyrelsens beslut, det är lagen som måste ändras. Det skall tydligt framgå att kommuner kan ställa krav på motprestation för alla arbetsföra socialbidragstagare, oavsett ålder.
Eftersom effekterna av krav på motprestation är så positiva bör lagen dessutom ändras så att alla kommuner är skyldiga att ställa sådana krav."

I Flen tilllämpas sedan 1.4 2010 ett samverkansprojekt mellan Socialförvaltningen och Arbetsmarknads- och utbildningscentrum (AUC) när det gäller socialstöd. Budgeterade understödsresurser läggs i särskilt konto direkt under kommunsstyrelsen. Möjligen ingår i projektet någon möjlighet till att skapa/förmedla praktikmöjligheter?

Inga kommentarer: