2010-08-02

FN:s fredsstyrkor kvar i Darfur ännu ett år

Fredsbevarande FNstyrkor kommer att vara kvar i Darfur tom 21.7.2011, beslöt säkerhetsrådet i fredags.

Unamid, afrikanska unionens/fredsbevarande styrka skall fokusera på att skydda civila och hjälsändningar
Man fördömde de nya våldsutbrotten i Darfur och begärde att Sudans regering skulle upphöra att hindra Unamids´s arbete.
Den fredsbevarande styrkan, ca 21,700 trupper och polis, har arbetat 3 år med Darfur-krisen, som utbröt när i huvudsak icke-arabiska krigare tog till vapen 2003 då de anklagade Sudans regering för vanskötsel.
Regeringen svarade med att moilisera i huvudsak araiska krigare som anklagats för en kampanj av våldtäkt, mord och plundring som åstadkommit en av världens värsta humanitära kriser, FN anger officiellt att upp mot 300.000 har dött i striderna, medan regeringen anger antalet till 10.000.
Säkerhetsrådet förlängde Unamid's mandat med uppdrag att prioriterat "safe, timely and unhindered humanitarian access" till ca 2 millioner flyktingar.
 
FN-sekreteraren Susana Malcorra informerade pressen att FN förbereder att utöka sin närvaro i det halvautonoma södra Sudan- inför nästa års folkomröstning. Man kommer också att hjälpa till med frågor kring lokal säkerhet och förberedelser för folkomröstningen.
Läkare utan gänser anmäler att man tv måste lägga ner arbetet i delar av södra Sudan, då personalen utsatts för attacker, överfall och plundring av utrustning. Detta drabar bl a  komplikationer vid förlossningar, barn med cerebral malaria eller allvarlig blodbrist som inte kan få transfusioner.
södra 'Sudn, Darfur, AU, FN

Inga kommentarer: