2010-02-17

Historieslakt?

Skolverkets ämnessamordnare Per Eliasson berättade i slutet av januari  i Vetenskapsradion om sin syn på ämnet Historia. Antikens och medeltidens historia bör stryka på foten till förmån för modern historia och undervisning om "historiebruk", dvs om historieskrivning som maktmissbruk. Historieundervisningen bör koncentreras från och med  1700-talet och industrialismens genombrott och framåt. Förslaget har föranlett kommentarer från Dick Harryson i Expressen 15.2 och från Jp Anders Linder i SvD 17.2.

Också Karin Olsson tog till storsläggan på ledarsidan i Expressen (29.1): "Det nya förslaget till kursplan för historia i grundskolan kommer förhoppningsvis att bli söndersmulat under sin remissrunda, och slängt i papperskorgen. Och om inte, måste Jan Björklund ta ett ordentligt utvecklingssamtal med skolverket." 

Förslaget har varit ute på remiss och kan inte längre hämtas på Skolverkets hemsida, men kommer att presenteras efter bearbetning, kanske till hösten. Man får hoppas att remissvar och opinionsyttringar leder till omprövning. Redan idag bidrar historielösheten till att underminera en humanistiskt präglad världsbild.


Inga kommentarer: