2010-02-03

Uranbrytning i Jämtland?

En intressant fråga som också uppmärksammas i Dagens Samhälles webb 2.2 och som direkt berör Fp är utspelet i Bergs kn i Jämtland, där frågan om uranbrytning åter aktualiserats. Folkpartisten Gösta Nilsson anser i radiointervju 2.2 att det nu finns en opinion i bygden för att att ta upp gruvdrift i Oviken, trots tidigare kommunala beslut. Oviken är den uranförekomst som ligger längst framme i planerna på svensk uranbrytning.

SR:s program Klotet 3.2 beskriver den intensiva jakten på uranfyndigheter som bedrivs av olika utländska bolag, i detta område  australiska och kanadensiska. Särskilt lämpad är tydligen alunskiffer SV om Östersund, där uranbrytning kan bli lönsam genom samtidig brytning av andra metaller, bl a nickel. I intervjuer av folk på gatan framförs olika åsikter, både rädsla för vad en brytning kan innebära av miljöförstöring, och hopp om arbetstillfällen i avfolkningsbygd.

Svensk uranbrytning aktualiserades på 70-talet i samband med oljekrisen och en livlig prospekteringsverksamhet, men har sedan dess blivit en ickefråga. En förutsättning för om- och nytrukturering av svensk kärnkraft måste ändå vara en återupptagen forskning och då särskilt kring återanvändning och upparbetning av avfall till mer hanterbara strålningsrisker.

(Karta över uranförekomster hämtad. ur Jörgen Thunells Framtida energi, 1981)

Inga kommentarer: