Det anser i varje fall Vivianne Sprengel i en artikel 18.2 i Dagens Samhälle. "Geriatrikens vårdplatser har minskat med 64 procent, jämfört med kirurgins 40 procent och medicinklinikernas 26 procent."
Neddragningen av platserna hänger samman med ny filosofi: patienter skall inte eftervårdas på sjukhus utan skickas iväg snarast efter ingrepp/insats. Specialiseringens stuprörstänkande slår särskilt hårt mot multisjuka som fraktas fram och tillbaka mellan bostad och sjukhusets olika avdelningar.
Antalet platser i äldreboenden har drastiskt skurits ner, till förmån för utökad hemtjänst som ett billigare alternativ för kommunerna. Den skatteväxling som nu genomförts t ex i Sörmlands landsting innebär att kommunerna tar över ansvaret för hemsjukvården. I detta system ingår inte läkare, som ju fortsatt organiseras genom landstinget. Vilka ytterligare problem detta kommer att medföra är ännu oklart. Pensionärsbostäder med tillgång till viss service som valmöjlighet finns knappast , vilket för kommunen innebär ett flertal bostadsanpassningar och försvårade rehabinsatser och för individen social isolering och eftersatt förebyggande vård.
Transporter i samband med sjukvård har blivit ett allt större problem, särskilt sedan den av landstinget och kommunerna gemensamt betalade busslinjen Pulsen dragits in av besparingsskäl. Bussen hade ett par rundturer mellan sjukhus och vårdcentraler i västra Sörmland. Den utnyttjades inte bara för besök i sjukvården utan användes också av pensionärer med rollatorer och mammor med barnvagnar för stadsärenden, vilket har angivits som ett av skälen till att beslutsfattarna ansåg att den kunde dras in. Bussen var en livlina i brist på andra kommunikationer. Indragningen kan därmed bidra till och påskynda omflyttningsprocessen från landsbygd till stadsservice, men den kan också betyda eftersatt förebyggande vård.
Transportfrågan är ett problem som slår särskilt hårt mot äldre som dessutom ofta har sämre ekonomi. Om man får åka in med ambulans, måste man i många fall tillbaka med dyrt betalad taxi. I den mån färdtjänst kan anlitas, (i varje fall Flen har lägre andel med rätt till färdtjänst än många andra kommuner) kan resan vara mycket ansträngande om flera personer ska köras och transporten därför tar lång tid, om patienten har svårt att sitta, och särskilt om föraren är oengagerad och ohjälpsam när det gäller att ta sig till och från bilen.
Geriatriken som disciplin har eftersatts i senare års läkarutbildning, det anses att vårdcentralernas allmänpraktik skall ge tillräcklig vidareutbildning. Tillgången på geriatriker är ojämn i landet, med 11,2 per 100.000 inv i Stockholmsområdet och 2,2 i landets S delar. Dessa olika faktorer kan tillsammans med en tendens till ojämlikhet i vården förklara ansatsen till sjunkande medellivslängd för kvinnor.
4 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar