2010-02-14

Talibanerna, knarket och Birgitta Ohlsson

Göran Norberg är en man som tycker ofta och mycket, det är alltid intressant att följa hans synpunkter. Bland hans senaste insatser är en artikel i Metro "Grödan är grunden till talibankriget". Genom att regeringssidan motarbetar odling av opiumvallmo förvandlas fredliga  bönder till talibaner. Norbergs recept är  "tillstånd till opiumodling för medicinskt bruk".  Han tycks m.a.o. se taliban-rörelsen som i första hand ett ekonomiskt symptom. Religiöst betingat kvinnoförtryck och attacker mot flickskolor torde dock knappast ha sin grund i ekonomin.  Möjligen kan man tänka sig att vissa stamhövdingar och krigsherrar ser sina knarkinkomster hotade och därför väljer sida.

Göran Norberg tar i ett blogginlägg upp diskussionen kring Birgitta Ohlssons familjeliv och ondgör sig över folk som framfört synpunkter på hur hon och hennes man planerar kommande barntillsyn; samtidigt vill han påpeka att hon ju faktiskt har velat bestämma över hur andra ska lägga sin barntillsyn.

Beträffande Birgitta Ohlsson har man hört en devot kör prisa valet till EU-minister. Lämpligheten hade dock kunnat ifrågasättas? B.O. är en rak och frispråkig person som aldrig sticker under stol med sin personliga åsikt även när den avviker från partikamraters och regerings. Å ena sidan, är detta bra på en post där man i första hand tänks framföra regeringens åsikter?  Å andra sidan, innebär detta att hon därmed inte är fri att uttrycka egna åsikter och är detta en förlust?  Kanske hade det varit klokare att för det dryga halvår som återstår av mandatperioden tillsätta någon av Cecilia Malmströms närmaste medarbetare som redan insatt  i jobbet och kanske mindre känslig för personlig prestige? Eller var det ett krav från grupper inom partiets vänsterfalang? Det är viktigt med borgfred inför riksdagsvalet...

Inga kommentarer: