2010-02-22

Utsmetad kultur- lägre kvalitet?

Enligt Dagens samhälles webbupplaga  protesterar Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt mot att Stockholms kulturutbud skall styras av "portföljmodellen". Förra årets kulturproposition föreslog att Stockholms skulle särbehandlas. I dagens SvD presenteras den fortsatta utredningen, utredaren Chris Heister har annan åsikt, och Sjöstedt befarar en försvagning av Stockholms möjligheter att vara kulturnav i området om resurserna skall smetas ut över 25 kranskommuner.

I tidigare inlägg i DS (24sept 09) uttalades  farhågor för en försämring i kulturutbudets kvalitet om resurserna fördelas på kommunnivå.
Eva Hellstrand (C) och Monica Haider (S) skrev  på basis av en SKL-enkät: ”...både glesbygd och tät­ort prioriterar kvalitet. Därmed inte sagt att kommuner, landsting och regioner prioriterar vad som traditionellt betecknas som ’finkultur’. Det handlar snarare om att prioritera kvalitet inom alla kulturella uttryck oavsett om det handlar om teater, nycirkus eller ­dataspel ...”.
På detta svarar Gunilla Kihlgren-Svartström (Glaskonstnär,  ordf. i  Sveriges konsthantverkare och industriformgivare (KIF)) och Karin Willén (Bildkonstnär,  ordf. i Konstnärernas intresseorganisation (KRO) ):
"Den nationellt och internationellt intressanta kons­ten och kulturen riskerar att marginaliseras runtom i landet. Portföljmodellen riskerar alltså att utarma kulturutbudet. ...Därför är de flesta professionella kulturutövare kritiska till portföljmodellen. Flera negativa konsekvenser befaras, både för konstnärerna och skattebetalarna. För vem är det som ska fördela pengarna? På den punkten är Kulturutredningen oklar. Vem ska kontrollera att den konstnärliga kompetensen finns över hela landet?"

Vad är kultur? kan man ängsligt fråga sig. är det vad folk vill ha, vad konstnärerna vill arbeta med eller vad överheten vill tillhandahålla i bildningssyfte?

Inga kommentarer: