2010-02-28

Provval missgynnar ungdomar?

Provval har oförtjänt kommit i vanrykte. Alternativet är nominering utan insyn genom en "betrodd" kommitté. Med hänsyn till den ökande bredden och splittringen inom partierna inneär detta en akut risk för snedvridning av listurvalet. Både höger och vänsterfalanger bör få komma till tals! Ökad satsning på personröster kommer självklart att gynna personer som setts och hörts under mandatperioden. Är detta negativt? Självfallet bör människor som har en åsikt och framför den i politiska sammanhang vara ett säkrare kort ur väljarsynpunkt.

Beträffande nackdelen av att partierna saknar tillväxt av ungdomar finns en hel del att säga. Andelen ungdomar som har tid och intresse för hävdvunnen politik är begränsat. Idépartier som PP, Mp, och Sd har haft betydligt större möjligheter att engagera. När de äldre partierna hysteriskt jagat ungdomar har det alltför ofta slutat med avhopp (3 av 4, enll. SKL). (Ett undantag är kanske S, där möjligheterna till politisk karriär  har bidragit till större anslutning). I många fall beror detta på att man flyttat. I avfolkningsbygder som det inre av Sörmland är midjan i befolkningspyramiden särskilt påfallande. Människor i karriäråldern är till stor del tvungna att flytta.

En annan fråga är också möjligheten att i ett stramare samhällsklimat hitta människor som är villiga att ställa upp och satsa sin tid. Förtroendeuppdrag  i nämnder och styrelser kan sätta lojaliteten mot den egna arbetsplatsen på svåra prov och bidrar till ökade kostnader för demokratin. Här finns en av förklaringarna till att förhållandevis många egna företagare och pensionärer rekryteras. En granskning av den procentuella fördelningen av åldersgrupper visar f.ö. att av de 3/4 av befolkningen i t ex Flen som är röstberättigade är så mycket som 69 % över 45 år och 30 % över 65.

Provval missgynnar självfallet ungdomar utan politisk erfarenhet. Å andra sidan är engagerade ungdomar välkomna att genom att ställa upp i nämnder och styrelser visa intresse och förmåga att delta i kommunalt demokratiskt arbete.

Inga kommentarer: