2010-02-25

Skånsk socialdemokrati, diskriminering och bostadspolitik

Osakliga  angrepp blir allt vanligare på den socialdemokratiska agendan. Ilmar Reepalus olyckliga uttalande kring attacker på judar i Malmö har ju väckt ett visst uppseende, även om det nu ursäktande slätats över av Mona Sahlin. Mindre potentater, som Ola Möller från Staffanstorp, går i sin iver att rättfärdiga Reepalu i stället över till ett småtarvligt och ovidkommande personangrepp på Fredrik Federley.

Ola Möller framför enligt bloggdevisen "personliga tankar ur ett socialdemokratiskt perspektiv" och säger bl.a.: "Ilmar är kontroversiell, han är stark och han är expert på att bli feltolkad. Att Federley med sin totala avsaknad av taktkänsla och med sitt förakt mot arbetarklassen ger sig på Ilmar är föga förvånande. Det finns bara ett ord för saken och det är patetiskt."

Frågan är dock betydligt allvarligare än så. 15 % av Sveriges invånare är födda i utlandet. Andelen ungdomar med utlandsfödda föräldrar ökar och utgör en okänd del av de ungdomar som är arbetslösa. I invandrartäta städer och stadsdelar finns ett pyrande missnöje, arbetslöshet och utanförskap spär på hävdvunna motsättningar mellan folkgrupper. I Malmö angriper muslimer judar (se DN), i Södertälje (Sakine Madon) finns fall där syrianer angripit muslimer. Vi har dessutom fått klart för oss att samvetslösa husvärdar ockrar på situationen och att bostadsläget på sina håll är under all kritik.

Hur allvarligt är läget? Blir barn mobbade och folkgrupper diskriminerade av andra invandrare? Har vi en felaktig bostadspolitik, eller är det samhällsklimatet som nu snabbt förändras? Vad kan Federley , som andra namn på Malmös riksdagslista, uträtta för Malmö?

Under rubriken Förföljelsen av judarna i Malmö resultat av misslyckad invandringspolitik skriver Finlands Wille Rydman, ordf. i Samlingspartiets ungdomsförbund, på sin blogg  bl.a : "I Sverige har situationen exploderat och blivit helt ohanterlig just för att man inte vågat tala om den, och problemen har tillåtits bli allt värre, år för år. Vi måste ta lärdom av Sverige och informera om hur totalt Sveriges invandringspolitik har misslyckats. Detsamma får inte ske i Finland."
Översättning  Merit Wager.

Socialdemokratisk (1 detta fall Broderskapsrörelsens)  inställning till militant islamism kommenterades av Gulan Avci häromveckan. Ola Möller har annars i tidigare blogginlägg talat inspirerat om  det islamska kulturarvet. Det finns ändå anledning att påminna om vad Gulan Avci så klokt formulerar:
"I en demokrati ska religionsfriheten respekteras, men sedvänjor får aldrig upphöjas över civila lagar eftersom att det fråntar individen hennes mänskliga rättigheter."

Debatten går vidare kring vad Reepalu sagt och inte sagt. Själv svarar han i intervju på frågan: Efter mötet med Judiska församlingen sa du att du nu inser hur allvarlig situationen med hatbrott är i staden. Hur kan du ha missat det förut?

– Det är inte så att jag går ut och frågar om det finns iranier som är utsatta för våld i Malmö, man får information skickad till sig. Polisrapporterna jag fått är mycket snällare än vad Judiska församlingens rapporter är.
– När man utsätts för hatbrott och anmäler till polisen säger Judiska församlingen att det inte leder till åtal. Då undrar man hur rättsväsendet fungerar, och det ska vi ta upp med polisen.


.



Inga kommentarer: