2010-02-18

Religionsundervisning i ny kursplan

En våldsam debatt har brutit ut sedan Aftonbladet 17.2 publicerade en artikel av Mikael Stengård kring Skolverkets remiss av den nya kursplanen för religionsundervisning i grundskolan  Här redovisas synpunkter bl a från Evangeliska fosterlandsstiftelsen, men också från Jan Björklund. Han anser det viktigt att kristendomen ges stort utrymme , som bas för västerländsk och svensk historia och kultur. Frågan behandlas när Skolverkets skrivning kommer i höst, efter avslutad remissomgång.

En av de hundratals kommentarerna hänvisar till en debatt som hölls redan 2008  i Axess TV mellan Sievert Öholm och Christer Sturmark (ordf. i Humanisterna). Frågor om moral och etik engagerar! En debatt har också utbrutit på Newsmill mellan Christer Sturmark och Torbjörn Sasserson som 16.2 frågar sig "varför förbundet Humanisterna med Christer Sturmark som ordförande bara har 4200 medlemmar medan den motsvarande organisationen Human-Etisk Forbund i Norge har 76,500 medlemmar trots att den norska befolkningen är hälften så stor. Varför har den norska humanistiska modellen lyckats så bra?"

Svar kan kanske hämtas i ovan citerade TV-debatt. De sympatiska intervjuoffren är självklart sekulariserade, men lika självklart hävdar de behovet av moraliska riktlinjer. Medan Öholm som van TV-debattör ger ett avspänt och angenämt intryck, kan Sturmark uppfattas som onödigt arrogant i ett sekulariserat Sverige. Kanske kan han därmed sägas motverka sitt egentliga syfte, nämligen att varna för risker med ökande fundamentalism i delar av det svenska samhället.

Inga kommentarer: