2010-02-21

Säpo-uppdrag om extremism

Fredrik Malm är bekant för Fp i Flen sedan han höll en utmärkt presentation av EU-frågorna inför valet 2009, Han har också en blogg som ofta tar upp integrationsfrågor. I förra veckan ställde han upp i en debatt i Svergies Radio om integrationsminister Nyamko Sabunis uppdrag åt Säpo att göra en lägesbeskrivning av militanta islamistiska grupper i Sverige.

Regeringen har tidigare begärt in rapporter från Säpo och Brottsförebyggande rådet om hur situationen ser ut inom vitmakt-rörelsen (nazisterna) och den autonoma rörelsen (vänsterextremisterna). För att vid behov kunna vidta åtgärder, formulera strategier för att skydda det demokratiska samhället och hjälpa folk att hoppa av är det också viktigt att man har en korrekt bild över situationen.
 
I debatten deltog också Fatima Doubakil, konverterad svenska och representant för muslimska mänskligarättigheterskommittén.  Det är intressant att höra hennes hätska förnekande av att någon form av extremism skulle existera. I samma andetag talar hon i hånfull ton om "västerländska normer". Doubakil har tidigare angripit Fp på Newsmill för att partiet för en antimuslimsk politik helt i klass med Sverigedemokraterna. Detta ledde till en tidigare debatt också då med Fredrik Malm.

Samtidigt kan man peka på andra larmsignaler, t ex Nalin Pekgul  nyligen i ett Agendaprogram om religiöst förtryck i Stockholms förorter (se tidigare blogginlägg). Samma företeelser har observerats sedan länge, inte minst inom den somaliska gruppen i Göteborg, där larm slogs redan 2002.  Det islamistiska motståndet mot integration har också diskuterats  t ex i Uppdrag granskning från 25 april 2006.

Inga kommentarer: