2010-07-26

Arbetskraftsinvandring

Cecilia Malmström och Jasenko Selimovic pläderar i Göteborgsposten 26.7 för större öppenhet och mer arbetskraftsinvandring.

"Vi tjänar inte bara krasst ekonomiskt på att låta människor söka ett bättre liv inom Europas gränser. Vi skickar också en viktig signal om att Sverige och Europa ska vara öppet mot vår omvärld. Ett slutet samhälle blir snabbt intolerant, självförhärligande och bakåtblickande. Det är ingen slump att främlingsfientliga krafter gärna drömmer sig tillbaka i tiden, till ett påstått drömsamhälle som aldrig funnits.

Vi ser det som vår plikt att arbeta mot denna utvecklingsfientlighet. Som liberaler vill vi stå upp för ett samhälle som erkänner migration som en god kraft, som berikar vårt samhälle såväl ekonomiskt som socialt, kulturellt och intellektuellt. Det är viktigt att vi öppnar fler vägar in i Europa."

Ingen kan förneka att vi har stort behov av arbetskraftsinvandring. Inom bristyrken där svenskt utbildningsväsen inte klarat nödvändig försörjning har vi åkt snålskjuts på andra länders utbildningsrogram.
Vi har under en period mottagit högutbildade invandrare som flytt förtryck i sina hemländer och nu gör en omistlig insats i folkhemmet.

Historiskt sett är migration en företeelse på både gott och ont. Folkvandringar och massmigrationer har spritt nya kulturformer och i vissa fall fört "utvecklingen" framåt, i andra har de inneburit avfolkning och kulturavbrott, man kan erinra om östliga invasioner som hunner och mongoler.

Problemet med dagens invandring till skillnad mot tidigare är den förhållandevis låga utildningsnivån, inte minst vid anhöriginvandring med hög andel analfebetism. Ju större andel lågutbildade och studiefientliga invandrare, desto större krav på det kommunala utildningsväsendet och försörjningsstödet.

En mindre del av invandringen består idag av faktiska asylfall som vi ju självfallet skall ta emot. En stor del av övriga invandrare kan inte på länge, kanske aldrig. räknas som arbetskraft, kanske särskilt när det gäller analfabetiska kvinnor. Särskilt problematisk är våra försummelser när det gäller att ge nästa generation , bättre livsvillkor. Slutna etniska grupper leder till militant segregation och svårigheter att ansluta sig till det svenska samhället.

Inga kommentarer: