2010-07-14

Bildt och Sudan

Bloggen Cornucopia tar 14.7 upp frågan om Lundin Oils verksamhet i Sudan.

"I samband med mediadrevet mot dåvarande Lundin Oils verksamhet i det inbördeskrigsdrabbade Sudan, lade företaget fram en vitbok om sin verksamhet där år 2001, som redovisade verksamheten man bedrivit i området. Även den svenske filmaren Bengt Nilsson reste åt SVT:s program Agenda till Sudan och gjorde en film som helt avfärdade alla anklagelser mot bolaget och därmed också mot styrelseledamoten Carl Bildt.
Man kan också konstatera att den dåvarande svenska socialdemokratiska regimen inte gjorde ett dugg i frågan, dvs antingen var inkompetenta eller så förelåg det inga övertramp från det svenska företaget."
Bloggen ger åtskillig mer information och vidare hänvisningar.

Den folkgrupp som var aktuell i Lundins område 5a var i första hand Nuer-folket, med vilka man hade nära överläggningar. Området är fortsatt mycket utsatt, enligt information från Al Jazeera  som visar en film (9.7) från området med de typiska långhornade buffelhjordarna, där Dinka-grupper nu är försvarslösa mot anfall och plundring....

Oron har varit stor efter valen i april. Folkomröstning om eventuell självständighet för Södra Sudan skall genomföras i januari 2011. Den islamistiska regimen i norr avväpnar nu vissa stammar, som därmed utsätts för plundring av beväpnade grannar. Södra Sudan är dels kristet, dels animistiskt, men har i strid med tidigare överenskommelser påtvingats sharialagar.

Sudans oljetillgångar som idag  bearbetas av Indien och Kina ligger dels på gränsen mellan N och S, dels i S Sudan. Intern splittring mellan de olika folkgrupperna  i söder blir ett allvarligt hinder för självständighet.  Sudan är ytmässigt ett av världens största länder... Ideeella organisationer i S Sudan uttrycker stor oro för regimens bristfälliga förberedelser för den kommande folkomröstningen.

Tyvärr är man från socialdemokratiskt håll mer angelägen att angripa Bildt än att försvara mänskliga rättigheter..

Inga kommentarer: