2010-07-08

Stat, råvara och mänskliga rättigheter

Medan oljan hela tiden väller ut i Mexikanska golfen fortsätter råvarujakten runt om i världen. Vi påmindes nyligen om jakten på olja i Sudan, som lett till omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter. Frågan har tagits upp som slagträ i den svenska valdebatten riktad mot Carl Bildt. Det kan vara av intresse att läsa hans egen bloggkommentar till detta från den 12 juni.. Turerna i hur ärendet hamnade hos svensk åklagare har skymtat tidigare på denna blogg.
 
Ansvarsfrågorna är ändå av global betydelse. I Amerika läggs hela ansvaret på ansvarigt bolag. Har federala myndigheter inte haft den kompetens som krävs för att underkänna planer, bedöma säkerhetsfrågor eller försummelser?

I fallet Sudan har staten utan egen oljekompetens lämnat koncessioner som gett staten del av bolagsintäkterna., mellan 5 och 15 % samt garanterat fredliga förhållanden. Resultatet har varit förödande, med inbördeskrig, folkförflyttningar och övergrepp.  Området som berörs är våtmarkerna kring övre Nilen, med en unik halvnomadisk kultur som halvårsvis utnyttjat de tidvis översvämmande betesmarkerna, ett av FN:s ramsarområden. Oljan utvinns idag i första hand genom Indien och Kina och har stor betydelse för ekonomin i det fattiga Sudan. Inkomsterna har kunnat användas också för att "effektivisera" folkförflyttningar. Hur kommer den fortsatta oljeutvinningen att påverka flodsystemen?
När Assuandammen byggde förflyttades 200000 bönder söderut till Sudan. Var finns de idag? Vad händer med folken i Darfur?

Den arabiska slavhandeln har drabbat dessa områden hårt, splittrat folkgruper, fördrivit andra. I Nuba-bergen sökte olika folkgrupper skydd mot slavjägarna, bland en halv miljon människor talas idag 50 olika språk..

Bland pågående naturkatastrofer som bottnar i mänskliga faktorer är Sahara en av de värsta. För några tusen år sedan fanns här växtlighet och floder med flodhästar, avbildade på klippmålningar t ex i Tassili i Algeriet. Så kom buffelhjordarna som trampade sönder marken, fårhjordar betade effektivt, getter och kameler  tog det sista. Förstörelsen och.ökenbältet breder fortsatt ut sig mot söder, nomader driver undan jordbrukare, skogsbolagen kalhugger regnskogen...

Afrika levererar slavar sedan årtusenden, ännu idag sexslavar och barnsoldater, men råvaruresurserna är i dagsläget dåligt utnyttjade. I den globala jakten på vikande råvaruresurser kan de svaga afrikanska staterna bli utsatta för en allt snabbare exploatering genom världens starkare ekonomier.  Fosfat, uran, koldon., olja, gas..

Vem försvarar de mänskliga rättigheterna? FN.s krav på utlämning av Sudans regeringschef till tribunalen i Haag har åsidosatts av Afrikanska Unionen...

Inga kommentarer: