2010-07-14

Integration?

DN debatt 11.7
Nyamku Sabuni tar upp nödvändigheten av att bryta den negativa utvecklingen i de områden som präglas av utanförskap och hög ungdomsarbetslöshet.
"En institution är dock avgörande för hur framtiden ter sig för dessa unga – skolan. Skolan och lärarna måste hjälpa ungdomar långt innan de hamnar i arbetsmarknadsåtgärder. När skolan inte lyckas riskerar alla andra att misslyckas."

Hon får svar av Carin Jämtin i DN 13.7, som påpekar att skolans läge försämrats under innevarande mandatperiod, med färre lärare och sämre skolrpesultat i tex Rinkeby.
"Sabuni oroas över situationen och skriver om behovet av uppoffringar. Faktum är att de senaste fyra åren har klyftorna och fattigdomen ökat i Stockholm i en takt som saknar motstycke i svensk historia. Det är ingen slump. Det är en direkt konsekvens av beslut som fattats av de borgerliga majoriteterna i Sveriges regering, Stockholms läns landsting och Stockholms stad.
....
Jag lovar att vid en valvinst i Stockholm att ge mer resurser till skolan, särskilt områden med låga resultat. Jag lovar att satsa på företagandet, bland annat med mikrolån. Jag vill se om några av kommunens arbetstillfällen kan flyttas dit där sysselsättningen är låg. Rödgröna majoriteter i landsting och riksdag kommer också att fördela vårdens resurser efter behov, satsa på upprustning av miljonprogramsområdena, göra medlemskapet i a-kassan billigare och sjukförsäkringen anständigare. Så kan vi tillsammans ta ett steg mot ett Stockholm där alla kan bidra till, och alla får ta del av, världens bästa huvudstad."

Integrationspolitikens tillkortakommanden tas också upp av Sakine Madon i en uppsats i Ohlininstitutet som behandlar multikulturalismens misslyckande och identitetspolitikens återvändsgränd. Hon går där igenom de olika politiska partiernas integrationsprogram .Hon berör också problematiken kring de kommunala insatserna, med Botkyrka och Sundsvall som exempel (Uppsatsen kan laddas ner som pdf-fil.).

Man kan också jämföra med Wikipedias sammanställning kring invandring med redovisning av partiprogram,  statistik och internationella jämförelser.

Inga kommentarer: